JORNADES MAQUIS TINENÇA
  • La iniciativa pretén donar a conèixer uns fets històrics viscuts entre 1946 i 1950

El 18 i 19 de maig la Pobla de Benifassà serà la seu de les Jornades dels Maquis a la Tinença. L’edició d’enguany pretén homenatjar i recuperar la memòria de Francisco Gisbert Prades, una víctima innocent de la repressió franquista contra els integrants del 23é sector de l’Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó (AGLA). Visites guiades, presentacions, conferències i projeccions marcaran el cap de setmana.

Així el dissabte 18, després de la presentació de les jornades i la recepció dels participants, s’iniciarà una Ruta interpretativa circular per conèixer alguns dels llocs més relacionats amb la presència dels maquis a la zona. Teuleria i Mas de la Pastora, Mas de Simfores, Mas del Cabanil, Corral de l’Obaga, seran llocs per on passarà la caminada que acabarà al cementeri de la localitat.

A la vesprada l’atenció es focalitzarà en la projecció del documental “m¡AQUI!s” i el posterior debat moderat per l’escriptor i historiador Raül González Devís. La cita és a la Sala Polivalent.

Quant al diumenge, tindrà lloc la conferència-presentació del treball guanyador del Premi de Recerca en Memòria Democràtica. Es tracta de “Por llanuras y montañas guerrilleros libres van. Anàlisis de l’impacte de la presència dels maquis a la comarca dels Ports i la vila de Vallibona”, obra de Pep Donate Resurrección. Tot seguit es presentarà el llibre “Donde nadie te encuentre”, d’Alicia Giménez Bartlett.

Ja després de la intervenció del Grup de Recreació de la Memòria Històrica, s’ha programat una visita guiada als llocs del poble lligats amb els maquis. Així està previst passar per la Plaça Major, la casa de la família Abella-Gil, la caserna de la Guàrdia Civil i el cementeri.

Les jornades estan organitzades per l’Ajuntament de la Pobla de Benifassà i l’Associació de Veïns i Propietaris de la localitat. Només necessita inscripció prèvia la Ruta interpretativa del dissabte. Es pot trobar més informació al correu electrònic de l’associació de veïns as.veinslapobla@gmail.com


VA SER NOTÍCIA A DIADIA