La Plataforma No al Yellowstone Europeo fa públic el Manifest per la Vida Rural

1426
Manifest per la Vida Rural
PUBLICITAT

A través de les xarxes socials, la Plataforma No al Yellowstone Europeo ha fet públic avui un document que té la intenció de defensar la història, els recursos naturals i el treball de la gent que viu a les comarques del Baix Ebre, el Maestrat, el Maestrazgo, el Matarranya, el Montsià, els Ports, la Terra Alta i la Tinença de Benifassà. Es tracta del Manifest per la Vida Rural. Maestrat Viu s’encarregarà de canalitzar les adhesions al manifest de particulars, associacions, plataformes, empreses i ajuntaments.

Segons indiquen, els interessats hauran d’enviar un correu electrònic a maestratviu@gmail.com, fent constar el nom, cognoms i NIF de la persona o representant, i indicant la voluntat d’adhesió.

El Manifest

Va dirigit a la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Aragó, demanant que es declaren els territoris rurals de la zona “lliures d’especulació i interessos forans i aliens al territori”. Així mateix, reclama a les administracions un “veritable desenvolupament rural” amb ajuda i suport al sector primari, I+D+I, diversificació de sectors i planificació tenint en compte la voluntat dels seus habitants. En aquest sentit es demana una “relació més fluida i proactiva” amb els veïns, empreses i administracions locals. D’altra banda, el Manifest per la Vida Rural aposta perquè les administracions defenguen el minifundisme “davant de qualsevol interés, atac o amenaça”.

El document inclou també nou punts posant en valor la història, els recursos naturals i el treball de la gent que viu a la zona. D’aquesta manera, incideix en la necessitat de “respectar les nostres delimitacions territorials” per a no “desnaturalitzar els nostres territoris”. Exposen la seua oposició a la compra massiva de terres “que pretén concentrar i privatitzar l’espai natural per a controlar i expulsar els pobles” de la seua gestió i manteniment.

Alhora, defensen la “perfecta simbiosi” de la “interacció secular entre ésser humà i medi natural” al territori, tot i, afirmen, “la política ineficient, i sovint d’esquena a la societat” de les administracions. I alerten del seu possible trencament per “interessos forans amagats presumptament davall la filantropia”. A més, asseguren, “amb la connivència, la col·laboració i la necessària complicitat de les nostres administracions superiors”.

Avisen també que l’equilibri natural es pot “trencar amb la reintroducció d’espècies animals, més encara sense cap pla, projecte o estudi previ”. A més, posen en valor la “implicació en xarxa” de la societat civil per defensar el territori de l’especulació.

El Manifest exposa la necessitat de “respectar i fer respectar” la “qualitat de vida” de la zona amb el seu “ric patrimoni agrícola i forestal”. I mostra el seu rebuig a un projecte fet “d’esquena al territori i imposat des de dalt”. A més, enalteix el minifundisme més enllà d’una forma d’organització. “Cultura, sentiment, tradició, paisatge, sostenibilitat i sobretot biodiversitat”, és el que representa per al manifest.