La Llum de la Memòria s’inaugura demà a La Mare de Déu de la Font de Castellfort

683
Preparatius La Llum de la Memòria
PUBLICITAT

– La Diputació exposarà fins a 51 peces de gran valor artístic i patrimonial entre les dues seus obertes fins a gener de 2018

– Sales: “Aquesta exposició ja està portant molts turistes a la comarca tot i que no porta ni una setmana oberta”

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, inaugurarà demà divendres la seu de la Llum de la Memòria a Castellfort, després de restaurar l’ermitori de la Mare de Déu de la Font. Els tècnics estan ultimant ja el muntatge per a ampliar l’exposició que des de fa ja quasi una setmana ha permès incrementar notablement l’afluència de visitants a Benassal.

Cal tenir en compte que a més d’organitzar les exposicions amb peces que estan catalogades amb un gran valor en el conjunt patrimonial de la província, la Diputació també ha restaurat les tres seus que estan acollint aquesta important mostra cultural i artística en el Maestrat. La inauguració a Castellfort serà a les 18 hores en el propi ermitori.

El Govern Provincial, a través del Servei provincial de Restauració, ha finalitzat la recuperació de l’ermitori de la Mare de Déu de la Font de Castellfort perquè lluïsca en tota la seua esplendor en aquesta segona edició de la Llum de la Memòria. I ho ha fet mitjançant la restauració de l’escena ‘La Nativitat de Maria’, situada a la sala de pintures d’aquest santuari.

El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha assegurat que “a més de la qualitat de les obres exposades, que són un reclam cultural i patrimonial en si mateix, la Llum de la memòria ja està portant a molts turistes a la comarca tot i que no porta oberta ni una setmana”. Cal recordar que la Llum de la Memòria estarà exposada a Benassal i Castellfort fins a final de gener de 2018, per la qual cosa ajudarà a pal·liar la tradicional temporada baixa del turisme.

Sales també ha posat en valor “l’excel·lent treball realitzat pel Servei de Restauració de la Diputació” durant el procés de recuperació de la pintura mural que atresora l’ermitori de la Mare de Déu de la Font de Castellfot, declarat Bé d’Interès Cultural, i que demà s’obrirà al públic per a exposar més d’una trentena de peces d’art sacre d’estil barroc, rococó i academicista de gran valor patrimonial, religiós i cultural.

Profunda restauració del gran mural de l’ermita

Per a això, en les últimes setmanes els tècnics del Servei de Restauració han treballat sobre la pintura de grans dimensions en diverses fases per a frenar la seua deterioració i retornar-li l’incalculable valor històric i cultural que posseeix. En primera instància, han realitzat una neteja mecànica per a eliminar de la superfície del mural la pols, les restes de microorganismes així com les restes d’estuc amb pols, deteriorat per la humitat. Després d’això, s’ha escomès una posterior neteja física per a acabar amb la taques de fongs aparegudes sobre la zona de major incidència de l’aigua.

Finalment, el procés de restauració ha comptat amb una reintegració volumètrica i cromàtica mitjançant un estucat de la llacuna central i d’aquelles xicotetes llacunes localitzades en l’escena mural a més per a la posterior reintegració del cromatisme de l’obra emprant colors a l’aigua i la tècnica del ‘rigatino’.

L’exposició de Benassal ja va obrir el divendres passat les seues portes i en només sis dies ja han augmentat les visites al municipi gràcies a aquesta magnífica mostra d’art sacre. Les obres es troben exposades en dos espais tan emblemàtics per a la localitat de l’Alt Maestrat com són el Forn de Dalt i la Torre de la Presó, també restaurats pels serveis de la Diputació de Castelló.

Així, aquestes exposicions inèdites estan integrades per fins a 51 peces d’arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i Diòcesi de Segorbe-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprèn des de làpides romanes, del jaciment Los Cabañiles de Zucaina, a creus gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Real Fàbrica de l’Alcora.

Tot el relatiu als dos cicles expositius de la ‘Llum de la Memòria’ impulsats pel Govern Provincial es pot consultar al portal web llumdelamemoria.dipcas.es