‘La fábrica’, el retrat íntim i documental de Jota Izquierdo sobre la Marie Claire, arriba a l’EACC

107
PUBLICITAT

L’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) inaugura demà divendres, 30 de maig, a les 19.00 hores, l’exposició La fábrica, un projecte de l’artista castellonenc Jota Izquierdo amb fort arrelament personal i emocional a Vilafranca i a la fàbrica Marie Claire. La mostra estarà oberta al públic fins al 21 de setembre amb entrada lliure.

El projecte, comissariat per Marcelo Expósito, és una investigació documental que parteix de la fàbrica Marie Claire per explorar les transformacions econòmiques, laborals i paisatgístiques que han marcat la comarca dels Ports al llarg de les últimes dècades. Amb una mirada crítica però també emocional, l’artista construeix un relat a través de vídeos, fotografies i entrevistes a treballadors, familiars i habitants del territori.

Izquierdo articula el discurs a partir de quatre imatges clau del paisatge dels Ports: els murs de pedra, la mateixa fàbrica de calces i calcetins, urbanitzacions abandonades i els parcs eòlics. Amb aquests elements com a detonants visuals, La fábrica planteja un recorregut per la memòria col·lectiva i personal, en un exercici que oscil·la entre el documental, l’assaig visual i la crònica autobiogràfica.

A més, l’exposició inclou Capitalismo amarillo: Marco Polo de Tepito (2011), una obra anterior de l’artista desenvolupada gràcies a la beca de la Fundació Botín, que serveix per contextualitzar i ampliar les línies de treball que Izquierdo desenvolupa ara a partir del cas concret de Vilafranca.

Activitats familiars

Paral·lelament a la mostra, l’EACC ha organitzat un conjunt d’activitats pensades per al públic familiar amb la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

A partir del 31 de maig, tots els dissabtes d’11.00 a 12.00 hores tindrà lloc L’Exploratori, una visita sensorial adreçada a xiquets i xiquetes de 0 a 6 anys. La proposta adapta els paisatges de l’exposició a materials manipulables per tal que la primera infància puga explorar-los a través del joc.

A més, des del 3 de juny arranca Fàbrica de paisatges, una visita teatralitzada per a alumnat d’infantil i primària (de 3 a 12 anys), en què l’exposició esdevé escenari d’un teatre de titelles interactiu on les decisions dels participants influiran en el desenvolupament de la història.

L’horari de visita de l’exposició és de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores; diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. L’entrada és gratuïta. La mostra estarà oberta fins el 21 de setembre.