La Diputació i el Col·legi d’Arquitectes aborden la necessitat d’agilitzar la burocràcia urbanística a l’interior provincial

539
Reunió de la Diputació i el Col·legi d'Arquitectes
Reunió de la Diputació i el Col·legi d'Arquitectes
PUBLICITAT

Nota de premsa Diputació de Castelló

  • El president José Martí recolza la subscripció de convenis entre l’agrupació de professionals i les administracions locals per a desembossar el problema de la falta de tècnics

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha recolzat la proposta d’establir convenis de col·laboració amb les administracions locals perquè el Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana “reforce i ajude amb el seu excel·lent cos de professionals els municipis més menuts de la província a portar al dia les gestions urbanístiques”. Així s’ha expressat Martí davant la proposta del degà de l’entitat valenciana, Luis Sendra, amb qui ha mantingut una reunió de treball al Palau de les Aules per a tractar temes d’interés per a la província i els seus municipis.

Per a Martí “és molt important augmentar l’assistència als pobles amb menys recursos tècnics i econòmics perquè puguen desembossar els tràmits que acumulen i donar solució d’aquesta manera a les persones que ho pateixen dia a dia”. “Hem d’evitar que la burocràcia desanime la gent que vol establir-se o portar el seu projecte de vida en una localitat d’interior i que no pot en vore parats els seus plans d’obra o de reforma”.

En aquest sentit, el president ha recordat que enguany i en anys propers es reforçaran les oficines d’atenció als municipis (OFISAM) de la Diputació amb més plantilla per a desbloquejar aquesta situació, “el que no està renyit amb la subscripció d’aquests acords que, sense cap dubte, contribuiran a millorar molt els serveis municipals que s’ofereixen en les comarques de muntanya”.

Així mateix, en la trobada també s’ha plantejat la necessitat de comptar amb una llei estatal que regule la qualitat del que es construeix a Espanya. Des de l’agrupació d’arquitectes, Serna s’ha mostrat partidari d’aplicar canvis a la llei de contractes o de promulgar-ne una nova perquè no només les baixes en les licitacions siguen un punt determinant a l’hora d’adjudicar una obra. Martí s’ha posicionat a favor d’aquests arguments al considerar “que s’ha de prioritzar la qualitat constructiva, arquitectònica i la sostenibilitat per damunt de tot”. “Molts municipis pateixen els problemes d’aquesta llei perquè una vegada adjudicat el projecte es troben amb sorpreses que acaben per disparar els pressupostos inicials i acaben executant-se per sota de les expectatives”.

Des del Col·legi d’Arquitectes s’ha aplaudit l’aposta de la Diputació de Castelló per l’ús de la ceràmica provincial en l’àmbit urbà i s’ha elogiat la celebració de concursos per a promoure la seua difusió mundial. Aquest és el cas del CRU, que la setmana passada va fer públic els noms dels dos projectes guanyadors, els quals es faran realitat l’any 2021 a Vinaròs i Sot de Ferrer amb una inversió provincial de 400.000 euros.