La Diputació fomenta el conreu de tòfona per a generar riquesa i oportunitats econòmiques a l’interior de la província

78
FIRA TÒFONA DIPUTACIÓ

• El Govern Provincial impulsa unes noves jornades formatives centrades en microscòpia per a evitar espècies no desitjades
• Pablo Roig: “Fomentem les oportunitats que obri als nostres pobles d’interior el conreu d’aquest preuat fong”

La Diputació de Castelló ha fet un pas més en el seu foment a la truficultura com a activitat generadora de riquesa i de noves oportunitats a l’interior de la província amb les jornades formatives ‘Aspectes a tindre en compte en la realització de nius, pràctiques en microscòpia’. Ahir va tindre lloc una de les sessions en el Centre Cedes que la Diputació alberga a Morella i va congregar a aficiionats i productors de la zona. Ja s’han desenvolupat sessions en el Centre Cedes de Llucena, en el Centre de Desenvolupament, Informació i Promoció Rural de l’Alt Palància a Vilanova de la Reina i tindran lloc també a Catí el pròxim 9 de febrer com a part de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor.

Com ha explicat el diputat de Desenvolupament Rural, Pablo Roig, “aquesta iniciativa forma part de l’impuls del Govern Provincial als recursos que ofereix Castelló per a dinamitzar el territori amb la condició de multiplicar les oportunitats de desenvolupament de l’interior de la província”. En definitiva, tal com indica, es tracta de “fomentar totes les oportunitats que brinda al nostre interior el conreu d’aquest preuat fong”.

Cal assenyalar que aquestes jornades estan organitzades pel Servei d’Assessorament en Truficultura de la Diputació, a través de Castelló Ruta de Sabor, que ha detectat la necessitat d’aquest tipus de formació entre els productors, ja que la identificació d’espores de diferents espècies és una pràctica molt important i necessària perquè, entre altres raons, evita introduir espècies no desitjades al camp.

Servei d’Assessorament en Truficultura

Dins de la línia de promoció i posada en valor de la tòfona com a element vertebrador del turisme en la zona de l’interior, la Diputació va crear el Servei d’Assessorament en Truficultura mitjançant el qual ofereix atenció presencial, telefònica o per correu electrònic a l’agricultor que compta amb una plantació trufera. “Es tracta de reforçar la tòfona com una alternativa econòmica sostenible per a les comarques de l’interior de la província”, ha explicat Roig.

Catí acull la XVI Fira de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat

La Diputació de Castelló potenciarà els beneficis del turisme gastronòmic a l’interior de la província a través de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l´Alt Maestrat que enguany es desenvoluparà els pròxims 9 i 10 de febrer al municipi de Catí.

Cal tindre en compte que es tracta d’una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, en els municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada de recol·lecció de tòfona i quan aquesta posseeix les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Tant truficultors, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d’aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que desitgen acostar-se per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.

Un complet programa d’activitats per a tots els públics

Durant tot el cap de setmana, la carpa del recinte firal, situada entre el carrer Mossén Joan Puig i la Plaça del Sol, serà l’escenari de desenes d’activitats per a tots els públics, on s’emplaçarà un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de tòfona fresca i productes elaborats, plantes micorrizades, abonaments… A més, el recinte comptarà amb una nou ‘Casal de la tapa trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d’activitats paral·leles, dirigides tant a professionals com al públic en general.

El dissabte dia 10 al matí, es desenvoluparà un taller pràctic d’ensinistraments de gossos tofoners i un taller d’identificació d’espores a càrrec del Servei d’Assessorament en truficultura de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la vesprada en un segon torn. Per a participar en aquestes dues activitats és necessari inscriure’s amb antelació en www.trufamaestrat.es.

A les 16.30 està programada la presentació de l’Associació de Truficultors de Castelló (TRUFCAS). De la mateixa manera, a les 17:30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l’AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i tast comentat de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch, president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l’actuació musical del grup Decajón, que tancarà la jornada.

Per al diumenge al matí, a les 11:30h, està programada la interessant xarrada – pràctica “Calidad, conservación, aromas i diferenciación de especies de trufa”, a càrrec de Pedro Marco del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó. No faltarà el tradicional‘Concurs de la tòfona de major pes’, patrocinat per la Unió de Llauradors i Ramaders. De 10:45h a 11:30h, a l’estand de la Unió tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seua exposició al públic. Les tòfones hauran de presentar-se en bon estat i netes de qualsevol tipus d’impuresa. Cal destacar que, en edicions anteriors de la mostra, les tòfones guanyadores rondaven els 400 gr., per la qual cosa, des de l’organització de l’esdeveniment s’anima a la participació en el certamen a la búsqueda de “una tòfona de rècord”.

A les 11:30h se celebrarà una nova edició del concurs de gossos buscadors de tòfona negra, la tuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on els cans posen a prova les seues qualitats olfactòries per a localitzar aquest preuat fong. Els participants, vinguts de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis en metàl·lic.

A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs “Cuiner de l’Any”, Sergio Salvador, serà l’últim dels actes abans del lliurament de premis.