La Diputació convocarà aquest 2021 una línia d’ajudes per a projectes que aposten per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic

520
PUBLICITAT

La institució commemora el Dia de l’Educació Ambiental amb un ‘webinar’ per a reforçar el paper de la formació en la protecció del nostre entorn

El president de la Diputació, José Martí, destaca que la província de Castelló serà pionera en la implantació de la formació ambiental en tot el territori

La Diputació de Castelló s’ha sumat aquest dimarts, 26 de gener, a la commemoració mundial del Dia de l’Educació Ambiental amb una conferència en línia dedicada a reforçar el paper de la formació en la preservació i millora del patrimoni natural. Un marc que ha servit per a anunciar la pròxima convocatòria d’una línia de subvencions perquè entitats sense ànim de lucre desenvolupen projectes innovadors relacionats amb la sostenibilitat, la cura de l’entorn natural o la lluita contra el canvi climàtic.

Així ho ha comunicat la diputada de Medi Natural, María Jiménez, durant la sessió inaugural del ‘webinar’, en el que s’han donat lloc representants municipals i de l’activisme mediambiental provincial. Jiménez ha informat que la partida està dotada de 70.000 euros i que és una de les novetats que s’han introduït enguany en el pressupost «per a contribuir a reactivar la província també des medi ambient». Sumant la resta de convocatòries, les destinades també a municipis, la Diputació destinarà 420.000 euros en ajudes per a la protecció del medi natural.

Aquesta notícia, que ha sigut rebuda amb bones mires per parts dels presents, ha protagonitzat l’arrancada de la conferència, per a la qual s’ha comptat amb un destacat planter de ponents, format tant per professionals de l’àmbit del medi ambient com d’entitats que diàriament vetllen per la conservació i protecció del nostre entorn.

La totalitat dels participants han coincidit en vore l’educació «com a fonament per a aconseguir una relació sostenible i respectuosa amb el planeta». Davant això, el president de la Diputació, José Martí, ha aprofitat el seu torn de paraula per a defensar la inclusió de l’educació ambiental com a pilar fonamental del sistema educatiu i la seua extensió més enllà de les etapes obligatòries.

En similars termes s’ha pronunciat Jiménez, qui ha destacat que hem de crear consciència sobre la importància de cuidar el medi ambient i lluitar contra l’emergència climàtica perquè no fer-ho serà un perjudici per al nostre benestar i per a la supervivència del nostre entorn tal i com el coneixem.

Quant al paper de les institucions, Martí ha posat d’exemple la pròpia Diputació de Castelló com a organisme pioner en la implantació de l’educació ambiental en el territori. I és que Castelló serà la primera província espanyola que desplegarà aquest servei en tots els seus municipis. Només enguany es preveu una inversió d’1 milió d’euros i la creació de 25 llocs d’educador ambiental. Aquest equip de professionals s’encarregarà de guiar la població per a millorar la gestió dels residus domèstics.

Aquestes declaracions les ha efectuades des del paratge natural de les goles del riu Millars d’Almassora, un dels ecosistemes més rics i complexos de la província de Castelló. 

Aquesta acció es troba englobada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS) en promoure l’educació com a ferramenta necessària per a assolir un desenvolupament sostenible. Han intervingut el tècnic de Medi Natural de la Diputació, Blai Peñarroya; la coordinadora tècnica del Col·legi de Ciències Ambientals de la Comunitat Valenciana, Idoia Martínez; la gerent dels consorcis de residus C1 i C3/V1 de la província de Castelló, Silvia López; la presidenta del Consorci del Riu Millars, Merche Galí; la directora-gerent de la Fundació Limne, Sales Tomás; i el gerent de la Fundació Caixa Castelló, Leopoldo Monfort.