La Diputació consolida la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor amb tofoners inscrits de tota Espanya

102
6824 17-12-17 TRUFA

– Roig: “És una fira consolidada a la que ja s’han inscrit persones vingudes de La Rioja, Huesca, Teruel o Conca”

La Diputació de Castelló consolida la XV Mostra de la Tòfona Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor amb la confirmació de la inscripció de tofoners procedents de tota Espanya. Benassal acollirà els pròxims dies 17 i 18 de febrer aquesta fira amb la qual el Govern Provincial impulsa el benefici de la tòfona en els municipis de Castelló. Aquesta cita amb el conreu de la trufa s’ha situat com un esdeveniment ineludible per als amants d’aquest preuat fong, ja que la cita coincideix a més amb el moment més intens de la temporada de la tòfona negra i quan aquesta posseeix les seues majors propietats aromàtiques i de sabor.

El diputat de Castelló Ruta de Sabor, Pablo Roig, ha fet referència precisament a la “consolidació d’una fira que ja ha donat el salt a nacional, ja que són varis els professionals i aficionats de diferents parts d’Espanya com la Rioja, Huesca, Teruel, Barcelona i Conca els que ja han confirmat la seua participació. Aquesta novetat és molt positiva per als nostres pobles, ja que són persones que romandran tot el cap de setmana en els nostres pobles i que coneixeran el Maestrat com a terra productora de tòfona”.

En aquest sentit, Roig ha explicat que “aquesta iniciativa es correspon amb l’objectiu de la Diputació de donar a conèixer la qualitat dels nostres productes, a través de la marca Castelló Ruta de Sabor, posar-los en valor, i que servisquen com a generadors d’oportunitats de futur per als nostres pobles, especialment aquells amb menys recursos i població que estan a l’interior. Sens dubte, aquestes iniciatives van dirigides a l’objectiu de consolidar població, de crear noves oportunitats en l’entorn rural de Castelló”.

Cal tenir en compte que la Mostra de la Tòfona Negra reunirà durant el cap de setmana a Benassal a tofonaires, empreses vinculades al sector, vivers, restauradors i amants de la gastronomia amb l’eix en comú de la tòfona, el seu conreu i les seues aplicacions gastronòmiques.

Quasi esgotades les inscripcions a totes les activitats

Una de les claus més importants de l’èxit d’acollida d’aquesta iniciativa és la qualitat de la programació formativa que es desenvolupa de forma paral·lela a l’exposició de producte i material de la fira. Així, l’organització ha programat diferents activitats pensades, tant per al públic general, com per al públic especialitzat.

Entre elles cal destacar el dissabte al matí la conferència “Gestió de plantacions amb objectiu productor de trufa negra” a càrrec de Luz Cocina Romero de Micolab, enginyera agrònoma i professora de formació professional de la branca de forestals a l’IES Alto Palancia de Segorbe (Castelló). Aquest taller intensiu té pràcticament completes les inscripcions, mancant confirmar una desena d’elles.

Posteriorment, també durant la jornada del dissabte tindrà lloc un nou taller d’ensinistrament de gossos per a buscar tòfones, a càrrec de Virginia Espinosa Ruiz, enginyera tècnica forestal de Masquesetas – Truficultura técnica, amb totes les inscripcions esgotades.

Destaca a més el showcooking – degustació amb tuber melanosporum i productes Castelló Ruta de Sabor a càrrec de David Buch, president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), professor del CdT de Castelló i membre del Comitè de Tast de la Indicació Geogràfica Protegida Vins de Castelló. Així com un tast de vins de cellers pertanyents a la IGP.

El públic podrà conèixer les millors aplicacions gastronòmiques de la trufa amb una demostració de cuina en directe a càrrec d’Emilio Cuiner, gerent i xef del restaurant L’Escudella de Vilafranca.

A més, es mantenen altres activitats ja tradicionals com el concurs de la tòfona de major pes patrocinada per la Unió de Llauradors, el concurs de gossos buscadors de tòfona o la degustació de plats trufats del diumenge.

Donar a conèixer la tòfona als més xicotets

Amb l’objectiu de donar a conèixer la tòfona de forma lúdica entre els més xicotets, com a potencials consumidors i divulgadors d’aquest excel·lent producte, s’han programat una sèrie d’activitats dirigides als xiquets i xiquetes presents a la fira. El dissabte a la vesprada, el Gremi Turístic i Cultural Benassal Font de Vida ha organitzat un taller de cuina infantil de tres hores, amb elaboracions salades i dolces. De la mateixa manera, el diumenge al migdia tindrà lloc la primera edició del concurs infantil de gossos buscadors de tòfona, amb trofeu per als guanyadors. Aquestes activitats seran gratuïtes per a tots els participants.

Més informació i inscripcions: www.trufamaestrat.es