La Diputació aprova el Pla Provincial de Prevenció i Extinció d’Incendis en els entorns urbà-forestals de la província

592
PUBLICITAT

El Consorci de Bombers destinarà 945.992 euros per a mobilitzar 16 brigades en 2017 en aquest pla conjunt amb la Generalitat

El primer dels cinc plans que li va plantejar Javier Moliner a Ximo Puig fa un any per millorar els serveis a tota la província serà una realitat el 2017. El Consorci Provincial de Bombers de la Diputació ha aprovat una inversió de prop d’un milió d’euros per posar en marxa l’any que ve el Pla Provincial de Prevenció i Extinció d’Incendis.

Amb aquest projecte, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana finançaran a parts iguals la creació d’un total de 16 brigades de treball per a la prevenció d’incendis en els entorns urbà-forestals, conegut tècnicament com la interfície urbana. El nou servei, plantejat pel Govern Provincial al Consell al setembre de 2015, recollint la petició dels ajuntaments, s’inclou dins dels cinc plans d’acció prioritaris que Moliner va proposar a Puig.

Aquest pla, la inversión del qual s’ha aprovat ja en l’assemblea del Consorci Provincial de Bombers, presidit per Javier Moliner, està pendent únicament de la disposició pressupostària per part de la Generalitat una vegada que se signe el conveni entre les dos administracions, que s’està ultimant en aquests moments. No obstant, com Moliner entén que cal activar el pla pel que fa la Generalitat subscrigui l’acord, ja ha consignat la inversió per 2017. Tant Moliner com el diputat delegat de bombers Luís Rubio han volgut destacar la implicació del director general d’Emergències, Josep María Ángel, perquè el Consell desbloquegés aquest pla.

Neteja de zones forestals tot l’any

Per a això, tant Govern Provincial com a Generalitat Valenciana destinaran conjuntament un total de 945.992 euros per a la creació d’un total de 16 brigades de treball compostes per cinc persones cadascuna que s’ocuparan de la neteja de les muntanyes per a la prevenció d’incendis. Així, aquests treballadors es dedicaran a netejar i adequar la interfície urbà de tots els municipis de la província, amb especial atenció a aquelles zones d’influència forestal, o de vegetació, al voltant de nuclis urbans o nuclis poblacionals.

“D’aquesta manera, -tal com ha ressaltat Rubio- aconseguirem netejar i adequar la massa forestal de la província per protegir els habitatges, prevenir incendis i protegir així els habitatges. La seguretat dels castellonencs és la raó de ser del Consorci de Bombers i a través d’aquest nou programa es podrà actuar de forma més eficient en les zones més forestals de Castelló”.

En aquest sentit, el diputat de Bombers ha recordat que la lluita contra els incendis en l’entorn natural és un dels principals comeses del Consorci Provincial de Bombers i era imprescindible que les dues administracions “unissin esforços amb la prevenció i seguretat dels castellonencs com a única raó de ser”.

Plans d’acció oblidats

Mentre el pla de massa forestal tirarà endavant amb un any de retard, el vicepresident primer i portaveu de la Diputació, Vicent Sales, ha lamentat que altres quatre iniciatives primordials que podrien ser realitat amb el compromís de l’administració autonòmica segueixen al calaix malgrat ser peticions expresses dels ajuntaments. “Només amb la lleialtat que hauria de mostrar la Generalitat davant els veïns de Castelló, com s’ha fet des de la Diputació amb Xarxa Llibre, seria suficient perquè els convenis de col·laboració sol·licitats fossin una realitat que millorés la província”.

Així, mentre el Pla Provincial de Prevenció i Extinció d’Incendis serà una realitat el 2017, el Consell continua sense respondre a necessitats plantejades a la província en assumptes tan sensibles i de tanta importància com l’ocupació, la lluita contra la plaga de mosquits, un pla de transport a demanda per als municipis de l’interior i un veritable pla estratègic de turisme específic per a la província.