Forcall rebrà una inversió de 400 mil euros per a la renovació d’espais urbans amb ceràmica

308
Font: Diputació de Castelló.
PUBLICITAT

Forcall i Benicàssim són, per aquest ordre, els municipis guanyadors de la quarta edició del Concurs de Regeneració Urbana (CRU) de la Diputació de Castelló. Cadascun d’ells rebrà una inversió provincial de 200 mil euros per a executar els projectes de transformació urbana premiats pel jurat professional. En tots dos casos s’ha valorat la integració i el paper de la ceràmica castellonenca com a protagonista de les reformes.

El veredicte s’ha fet públic en una gala amb aforament limitat celebrada aquest divendres a la Reial Fàbrica de l’Alcora, a la qual han assistit el president de la institució, José Martí, el diputat de Promoció Ceràmica, Ximo Huguet, el jurat i representants dels ajuntaments i dels equips d’arquitectes guardonats.

El president José Martí ha assenyalat que “el CRU és ja una de les grans cites anuals en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme a tot l’Estat”, un mèrit al que cal sumar-li la seua consolidada labor de difusió de l’ús del taulell en entorns urbans. “Estic convençut que aquestes dues propostes molt prompte es convertiran en un referent en quant als nous usos que ofereix la nostra ceràmica”.

Es el cas del projecte de Forcall, que rescatarà de l’oblit una antiga era adossada al nucli urbà que actualment s’aprofita com a aparcament improvisat. La proposta guanyadora concep l’espai per a les persones, integrant-lo en l’entorn i dotant-lo d’elements que el faran més acollidor i funcional. És el cas de la construcció d’una pèrgola i la plantació d’oliveres i espart. La pavimentació serà de ceràmica i es farà seguint l’estil ‘opus’ romà. El projecte, anomenat ‘Tellus Forcall’, ha estat dissenyat per Javier López.

El segon reconeixement ha premiat la proposta de renovació de la plaça de l’Almadrava de Benicàssim. L’equip format per Julián Ruiz, Alejandro Albertos, Ezequiel Galindo i Lulio García plantegen convertir aquest punt, fins ara desaprofitat, en un vertader nexe d’unió entre els dos passejos marítims del municipi. L’element constructiu principal serà una grada per a la celebració d’esdeveniments culturals a la vora de la mar. A més a més, s’instal·laran lavabos i dutxes per a turistes i s’anivellarà tota l’àrea per a fer-la accessible. Rep el nom de ‘Recuperant perspectives’.

Ambdues propostes s’executaran a través del Pla Ceràmic de la Diputació de Castelló 2022, per al qual es reservaran 400 mil euros.

En el seu torn d’intervenció, el diputat de Promoció Ceràmica, Ximo Huguet, ha fet un balanç “positiu” d’aquesta quarta edició, la qual ha despertat l’interés de 25 equips d’arquitectura i de 38 municipis de la província.