Forcall afronta Sant Antoni amb l’entrega del Cremaller d’Honor a Víctor Amela i la representació de la vida del Sant

468
PUBLICITAT

– Enguany es representa la vida de Sant Antoni

– La figura del Cremaller d’Honor l’ostentarà Víctor Amela

-Nota de premsa-

Forcall celebra durant els dies 17, 18, 19 i 20 d’este mes de gener la Santantonà, la festa en honor a Sant Antoni. Els majorals han preparat durant setmanes els diferents elements tradicionals que conformen esta celebració que reuneix nombrosos veïns no només de la comarca, sinó també de diferents llocs del país. Així, els encarregats d’organitzar la Santantonà d’enguany són: José Sebastià, Odile Ahufinger, Manuela Gómez, Joana Maria Colom, Manuel Peñarroya, Maria dels Àngels Polo, Joaquim Pujades i Antoni Eixarch. En esta ocasió, el Cremaller d’Honor, instituït per reconèixer a la persona o entitat que destaca per la promoció del poble i la Santantonà, estarà representat per Víctor Amela, escriptor i descendent de la localitat. A més, la programació compta amb la representació de la vida de Sant Antoni, un fet que es produeix de cada varis anys.

Sant Antoni a Forcall

 – El divendres és el dia de la Santantonà

Divendres els veïns comencen la jornada festiva d’hora amb la tradicional volta al poble del “Esquellot” i la despertà amb el grup de dolçaina i tabal. A les 13 hores, a la Plaça Major es produeix el ritual de la Plantà del Maio, és a dir, el pal central de la barraca coronat per una branca de pi poblada de fulles anomenada “Capolleta”. Al llarg del dia es col·loquen els troncs anomenats “costelles” i es dóna forma a la barraca amb ramatge verd. A les 19 hores, a la Sala Noble de l’ Ajuntament es  presentarà el Cremaller d’Honor de la Santantonà de 2014 que enguany ostenta el forcallà Víctor Manuel Amela Bonilla, al qual se li farà entrega de la figura d’un cremaller. Després d’este acte començarà la festa del foc amb l’eixida de la comitiva de la Santantonà per recórrer les cases dels majorals on es convida a coquetes, rotlletes, anís i moscatell. Després del recorregut, la comitiva torna a la Plaça Major on el Cremaller d’Honor procedirà a encendre la barraca i on cobraran protagonisme els personatges de la comitiva com són els “Cremallers”, “la filoseta”, “el despullat “, “els Botargues ” i els sants. Seguidament, començarà la benedicció dels animals i el lliurament de la coqueta de mitja lliura a aquells veïns que porten un animal. La festa continuarà al Pavelló amb el ball amenitzat pel grup Latino.

 – Dissabte Forcall celebra el dia de Sant Antoni

Dissabte la programació festiva dóna començament de bon matí amb la despertà a càrrec d’un grup de dolçaina i tabal així com pel vol de les campanes. A les 11 hores se celebra una missa solemne en honor al sant, oficiada pel bisbe de Tortosa i, a continuació, es desfilarà en processó pels principals carrers del municipi. Finalitzat el recorregut, es repartiran rotlletes i coquetes. La Plaça Major serà l’inici de la cercavila de cavalls que discorrerà pel poble. També es representarà una simulació de llaurat i sembrat així com la desfilada de disfresses del proper carnestoltes. A les 19 hores es representa a la plaça la Vida del Sant i, després del sopar, tindrà lloc el Ball Rodat. El grup Òxido oferirà la seua música per continuar la festa a en Pavelló.

 – El diumenge és el ” Dia dels botets “

Diumenge al migdia els veïns rostiran costelles a les brases situades a la Plaça Major i els majorals s’encarregaran de repartir la beguda i els aperitius. Després de dinar, començaran els jocs infantils anomenats Els Botets , que consisteixen en trencar olles, carreres i saltar per sobre de les bótes de vi inflades . Dilluns es commemora el dia dels difunts amb un missa en sufragi dels confrares de Sant Antoni difunts així com el nomenament dels majorals de l’any 2015.