Els Pobles més Bonics d’Espanya sol·liciten al Parlament Europeu mesures que evitin la despoblació

567
PUBLICITAT

L’Associació vol sensibilitzar la UE perquè siguen conscients del veritable tresor que són els nostres pobles, ja que mantenen l’essència de les nostres tradicions i patrimoni

Una delegació de l’associació de Els Pobles més Bonics d’Espanya viatjarà a Brussel·les per advertir davant el Parlament Europeu sobre la despoblació rural i es sol·licitaran mesures immediates per posar remei a la situació.

Serà este 28 d’març quan Francisco Mestre, president de l’associació, acompanyat de l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, defensaran al Parlament Europeu la importància de sensibilitzar els membres de la cambra del veritable tresor que són els xicotets pobles, ja que mantenen l’essència de les nostres tradicions i patrimoni.

“Advertir de la despoblació dels nostres pobles i urgir que es prenguin mesures”, és per al president Mestre “un de les preocupacions més urgents dels nostres municipis, i necessita d’una política global des del Parlament Europeu, que permeta col·locar esta problemàtica en el llistat de prioritats de Desenvolupament Local i Regional de la Unió Europea ”

A més dels esdeveniments anuals que organitza esta marca de prestigi, com la nit romàntica, les trobades etnogràfics o l’assemblea nacional, enguany es realitzarà a Espanya en la trobada internacional de la Federació dels Pobles més Bonics de la Terra, que tindrà lloc en els municipis de Morella i Albarracín, i que un cop aprovat el programa, promet mostrar als més de 1000 milions d’habitants, la riquesa cultural, patrimonial i paisatgística d’aquests 57 bells municipis.

“Estem orgullosos de la feina que estem fent – afegeix Mestre – perquè l’associació representa un canvi real per als municipis i amb resultats tangibles en el creixement de turisme en els nostres pobles, amb xifres properes al 500% com a Hita, un dels que es s’han incorporat enguany a l’associació, però el Parlament Europeu ha de posar en marxa treballs contra la despoblació rural, analitzant les arrels d’estos processos despoblacionales, i les iniciatives socials per revertir el procés de despoblació rural “.

“El parlament ha d’habilitar mesures concretes per posar en vigor les disposicions del Tractat de Funcionament de la Unió Europea que reclamen accions concretes per frenar la despoblació rural i l’envelliment, com el principal problema estratègic de l’entorn rural espanyol. Perquè estes mesures tinguen èxit, és prioritari mobilitzar al teixit social de les zones despoblades al voltant de iniciatives actives i eficaces, des de les institucions i des de la Societat ”

“Espanya té el trist honor de comptar amb la comunitat més envellida de la Unió Europea, Castella i Lleó, que té avui la mateixa població que el 1900, perdent 30.000 habitants cada any que passa segons els últims informes de l’INE. Gran part de les comarques rurals posseeixen una densitat de població inferior a 10 habitants per quilòmetre quadrat, el que podríem anomenar com a autèntics deserts demogràfics “, afegeix Francisco Mestre.

“Defensar el patrimoni és un deure que tenim amb les generacions passades i futures. És per això que considerem fonamental mantenir vius i amb salut a tots aquests petits pobles de l’Espanya rural que no només contenen un valuosíssim patrimoni històric i cultural, sinó que són per si mateixos monuments a preservar “conclou Francisco Mestre.

L’Associació dels Pobles més Bonics d’Espanya, que ja compta amb 57 localitats úniques, naix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles que esquitxen la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar els xicotets municipis, preferentment rurals, agrupats sota una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprèn tant dins com fora d’Espanya.
Aquesta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura a l’una, viles marcades per la tradició que el viatger podrà gaudir al recórrer els seus camins i barrejar-se amb els vilatans.

La marca Els Pobles més Bonics d’Espanya és un referent de prestigi i qualitat a nivell nacional i internacional. La iniciativa està basada en el model francès Les Plus Beaux Villages de França i segueix el camí de les nombroses xarxes que ja operen en altres països del món, com Itàlia, Japó o Canadà, L’associació es va crear a Espanya l’any 2011 i es presentar dos anys més tard amb una xarxa de 14 pobles. Progressivament, la llista ha anat augmentant fins a les 57 localitats actuals.
http://www.lospueblosmasbonitosdeespana.org/