Els pobles de menys de 500 habitants rebran més ajudes del Pla 135 de la Diputació

544
José Martí en la presentació del PLA 135 2020
PUBLICITAT

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el diputat de Cooperació i Concertació amb els Ajuntaments, Ximo Huguet, han presentant les bases del nou Pla 135 per a 2020, que manté els 12,4 milions d’inversió de 2019 però introdueix canvis substancials que permetran als ajuntaments disposar de més recursos i tenir una major capacitat de decisió a l’hora de realitzar les seves inversions.

El president ha destacat que el nou Pla 135 introdueix una discriminació positiva per a afavorir als petits pobles d’interior que es troben en situació de risc de despoblació. Per això, es disminueix un 30% l’import que correspondria als 8 municipis de més de 20.000 habitants i un 2,2% les ajudes als 12 municipis de 5.000 i 20.000 habitants. “Això suposa comptar amb un total de 438.000 euros per a distribuir entre els pobles més petits”, ha destacat Martí, qui ha agraït la solidaritat dels municipis més grans i la seva implicació a l’hora de fer front al repte demogràfic, “un repte que necessita la col·laboració de tots”.

Segons ha explicat el diputat de Cooperació i Concertació, Ximo Huguet, “es tracta d’una decisió que beneficia a 65 municipis de la província de Castelló que tenen menys de 500 habitants. Els 18 pobles que tenen menys de 100 habitants rebran un mínim de 10.000 euros més que en 2019, en passar de 50.000 a 60.000 euros com a base inicial. I els 47 pobles de 101 i 500 habitants rebran l’any vinent 5.000 euros més que en 2019, passant de 65.000 euros a 70.000 euros com a mínim”.

El diputat ha afegit que els municipis reben una quantitat fixa que es millorada per la presa en consideració d’altres conceptes com la superfície del terme municipal i l’existència de pedanies.

A més, el nou Pla 135 aposta per la majoria d’edat dels ajuntaments, ja que acaba amb la idea que és la Diputació qui decideix en què han de gastar els diners els municipis. A més, els ajuntaments podran destinar a despesa corrent fins al 50% de la quantitat que se’ls assigna en el Pla 135, alguna cosa que han reclamat de manera constant els alcaldes i alcaldesses. En els plans anteriors solo es permetia dedicar a aquest capítol el 30% i s’obligava al fet que el 70% restant anés per a inversions en obres .

I una de les millores fonamentals serà que amb el Pla 135 de 2020 els ajuntaments podran quedar-se amb els diners resultants de les baixes d’adjudicació de les obres per a destinar-lo a despeses corrents. “Edils de tota la província veien amb resignació com bona part dels diners que rebien de la Diputació tornava a les arques provincials”, ha recordat José Martí, qui subratlla de manera contundent que “només feia falta voluntat política perquè els ajuntaments rebin la subvenció de manera íntegra, baixes incloses”. Amb aquesta decisió la nova Diputació, “atenem una de les principals reivindicacions dels alcaldes i regidors de la província de Castelló: en 2020 podran utilitzar el 100% dels ingressos que li corresponen conforme al Pla 135”.

Huguet ha anunciat que també es realitzarà una agilitació del procés per a simplificar la tasca administrativa dels ajuntaments i que no hi hagi problemes amb els terminis d’execució de les obres durant l’any en curs, alguna cosa que sí ha estat passant els últims, anys. Així, el nou Pla 135 s’aprovarà immediatament, abans que acabi el mes de novembre, i no durant el primer trimestre de l’any següent, com feien les anteriors corporacions. A més, les sol·licituds que realitzin els ajuntaments ja no hauran de passar pel ple municipal i es podran aprovar en Junta de Govern o a través d’un decret d’alcaldia.

El president de la Diputació ha explicat que les novetats del Pla 135 de 2020 s’adopten després de la realització de vuit reunions amb més de 100 alcaldesses i alcaldes en les diferents comarques la província, “en les quals els edils han estat els veritables protagonistes perquè hem acudit a aquestes trobades amb la voluntat d’escoltar, convençuts que són ells els qui millor coneixen els assumptes que preocupen als seus pobles i quines són les principals necessitats”. En definitiva, “la qual cosa volem posar posar de manifest és que reconeixem la majoria d’edat dels ajuntaments”.

Martí ha afegit que “des de la nova Diputació treballem i continuarem treballant per a millorar els serveis per a tots els pobles i ciutats, independentment del seu color polític. És per això que continuarem escoltant als nostres municipis. El canvi és necessari i només es pot aconseguir dialogant i escoltant”.