Els dinosaures de Morella, protagonistes a l’exposició paleontològica del Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València

390

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

La mostra “Grans i menuts. Dinosaures i Tortugues a Morella “i el Morelladon beltrani es traslladen a València, per a ser protagonistes en l’exposició” Els nostres dinosaures “. A l’ajuntament de Morella s’exposaran les últimes restes de sauròpode restaurats

Les restes paleontològiques de Morella seran protagonistes en l’exposició “Els nostres dinosaures”, que s’inaugurarà al juliol al Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. En la jornada d’avui, s’ha desmuntat la mostra “Grans i menuts. Dinosaures i Tortugues a Morella “i el primer dinosaure originari de la localitat, el Morelladon beltrani, que formaran part d’aquesta important mostra temporal. En el seu lloc, a l’ajuntament de Morella s’exposaran les restes de l’últim sauròpode restaurat per l’IVC + R Culturarts d ela Generalitat Valenciana, que es van presentar en societat el 30 d’abril.

La regidora de cultura, Rocío Querol, assenyala que “l’exposició de València significarà una gran promoció per als dinosaures de Morella i els Ports i esperem que sigui un revulsiu per potenciar el turisme paleontològic en aquesta zona”. A més, ha agraït a la Generalitat Valenciana que pensés en aquestes restes fòssils de Morella com un dels principals reclams per conèixer la paleontologia de la Comunitat Valenciana. Querol recorda que “aquesta exposició estarà a Valenciana fins a finals de 2017 i després, tornarà a Morella per tornar a instal·lar-se a la Sala del Consell del consistori”. Finalment, la regidora de cultura indica que “tant les peces que formaran part de l’exposició a València, com les que s’exposaran a Morella tenen un gran valor històric i patrimonial i pensem que, un cop restaurats, han de posar-se en valor i estar al servei de la gent “.

“Els nostres dinosaures” és una exposició de nova creació, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Morella amb el Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. En aquesta mostra també participen la Universitat de València, el Museu de Geologia de la Universitat de València (MGUV) i la Xarxa de Museus d’Història Natural de la Comunitat Valenciana. El període expositiu està previst que sigui des de juliol de 2016 fins al desembre del 2017 i després es tornaran les peces cedides. L’exposició mostra un viatge a través de la història de la Terra, centrant-se en una de les eres de la seva escala geocronològica: el Mesozoic, coneguda com l’era dels dinosaures. Gairebé 200 milions d’anys en un recorregut temporal on els protagonistes principals seran, sens dubte, els dinosaures.

L’Era Mesozoica és un període de temps que abasta des de fa 252 milions d’anys fins fa 65 milions d’anys (períodes Triàsic, Juràssic i Cretaci). És una Era àmpliament representada a la Comunitat Valenciana on hi ha jaciments d’aquestes edats al llarg de tot el territori amb restes fòssils tant continentals com marins. Sens dubte, els jaciments de Morella seran uns dels protagonistes principals de l’exposició, que serà una de les mostres paleontològiques més importants a nivell nacional.

-Els dinosaures, un reclam turístic

Cal recordar que aquesta importància paleontològica és un reclam turístic per a Morella. En l’actualitat, a la localitat es compta amb el Museu Temps de Dinosaures, ubicat a la capella de l’església de Sant Miquel, visitat per 30.000 persones cada any. A més, aquest museu es complementa amb les exposicions de la Sala del Consell de l’ajuntament de Morella, que també han estat visitades per milers de persones cada any.