Els alcaldes demanen a “Maestrazgo-Els Ports” que concrete què vol fer sobre el territori

1441
Reunió mantinguda a Cinctorres entre els responsables de Maestrazgo-Els Ports i els alcaldes de la comarca
Reunió mantinguda a Cinctorres entre els responsables de Maestrazgo-Els Ports i els alcaldes de la comarca
PUBLICITAT

La vesprada de dilluns 22 de juny es va celebrar la primera reunió entre els alcaldes de la Mancomunitat Comarcal Els Ports i els impulsors de la iniciativa Maestrazgo – Els Ports.

Participant en la presentació com a part del projecte van acudir Ignacio Jiménez, coordinador de la iniciativa, Eduardo de Miguel, president de Global Nature, i Antonio Guillén, coordinador de Global Nature a l’àrea valenciana. D’altra banda, va haver-hi representació de tots els municipis dels Ports amb uns 25 assistents a la reunió.

Tant Jiménez com de Miguel van exposar la iniciativa Mestrazgo – Els Ports destacant la gran regió que engloba i els valors excepcionals que té, explicant les seues experiències a l’estranger i arreu d’Espanya. Voldrien instaurar una visió compartida arreu dels territoris als quals afecta la iniciativa, per detectar punts en comú i treballar conjuntament en la potenciació del territori.

Tot i l’extensa presentació que van realitzar, els representants dels Ports van haver de fer nombroses preguntes per comprendre de què tracta realment el projecte, ja que els impulsors no plantejaven accions concretes, sinó més bé la creació de sinèrgies entre els municipis i col·lectius que vulguen participar i, a partir d’allà, començar a desenvolupar un projecte amb els objectius de crear una visió compartida del territori, una marca global, i amb una tendència cap al recolzament dels sectors i treballs en espais protegits per tal de “conservar la biodiversitat”. De fet, segons els impulsors “actualment Maestrazgo – Els Ports es tracta més d’una iniciativa que d’un projecte, ja que treballarem en la línia que cada municipi o sector preferisca” va apuntar Ignacio Jiménez.

Alguns governs municipals van reclamar una reunió amb els tres territoris que engloba la iniciativa (Aragó, Catalunya i Comunitat Valenciana) i tots els participants es van mostrar d’acord en demanar a la iniciativa que realitzés urgentment reunions amb tots els habitants i sectors implicats, ja que consideren que és de vital importància mantenir informats a tots els agents per resoldre dubtes i evitar conflictes, destacant que aquesta feina proactiva ha de recaure en la iniciativa i no en els Ajuntaments, ja que ells no han de ser intermediaris.

Des de la iniciativa van demanar disculpes, admetent que s’havien equivocat en començar una campanya de promoció del territori sense ni tan sols comptar amb la gent a qui afecta. Una decisió que ha mostrat poca transparència i claredat sobre la campanya i que ha generat que diversos col·lectius, associacions i persones individuals demanaren explicacions. Recentment, la mateixa iniciativa ha creat un altre perfil a les xarxes socials, diferenciat de l’oficial des d’on únicament es promociona el territori, per tal d’anar publicant com s’està gestant el projecte i ser més transparents.

Entre els suggeriments i demandes que van fer els diferents alcaldes, Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, va proposar tenir accés al calendari de reunions que els coordinadors tenen previstes amb els diferents col·lectius i sectors per a les properes setmanes, així com disposar d’un llistat d’accions concretes que es podrien fer al territori amb la implicació de Global Nature per tal de poder estudiar la viabilitat real que podrien tenir a cada municipi.

Així mateix, Blai Peñarroya, president de la Mancomunitat, va apuntar que seria convenient que la iniciativa Maestrazgo – Els Ports, la Plataforma No al Yellowstone Europeo i Maestrat Viu es trobaren en un debat obert per tal de poder resoldre tots els dubtes i poder tenir una visió més completa de tot el projecte.

Amb aquestes propostes es va donar per finalitzada la primera reunió entre la iniciativa “Maestrazgo – Els Ports” i ajuntaments de la Mancomunitat dels Ports, amb la perspectiva d’examinar on arribarà tot plegat.