El VIII Festival de Titelles Portsxinel·la arranca aquest dijous amb 21 funcions

67
PUBLICITAT

Vilafranca, Palanques, Herbers, Portell de Morella, Forcall, La Mata, Vallibona, Morella i Villores acullen els espectacles entre el 28 i el 31 de març

El VIII Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la es posa en marxa aquest dijous, 28 de març. Un total de 21 activitats obertes a tots els públics, i amb accés gratuït, s’ofereixen en la seua primera setmana de programació. Des del Dijous Sant fins al Diumenge de Resurrecció serà possible gaudir de diferents espectacles de teatre de titelles, al mateix temps que l’organització convida al turisme cultural en les localitats de la comarca d’Els Ports, a l’interior de Castelló. Seran els quatre primers dies d’un calendari que es prolonga fins al 7 d’abril.

A més del taller de titelles de carrer i la posterior desfilada pels carrers de Vilafranca, ‘Bichos’, conduïts des de la Casa de Cultura per la companyia Coco Teatre, d’Alcoi (10.00 i 12.30 hores), aquest dijous està previst també el debut d’artistes d’Estònia en la història del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la. Es tracta de la companyia Tricktrek, que en la plaça de l’Ajuntament de Palanques (19h) oferirà ‘Kuthi’, una producció al voltant de la guerra amb un muntatge que convida a descobrir nombrosos detalls.

El divendres arrancarà amb la cercavila participativa ‘Insectes’ a càrrec de LAPinzón, de Colòmbia, per la localitat d’Herbers (12h). A continuació, en el saló municipal, l’aragonès Javier Aranda farà gaudir amb ‘Vida’, un espectacle multipremiat (inclòs el guardó de Feten 2018) amb una mirada molt emotiva als cicles vitals.

També a les 12h, en el Teatre Carles Pons de Vilafranca, la companyia aragonesa Corral de García representarà ‘La casa por el tejado’, una història sobre la memòria dels objectes abandonats. Serà la seua única funció dins de l’actual Portsxinel·la. Mentre que a les 12.30h, en la plaça de l’Ajuntament de Portell de Morella està previst ‘Organik’, per Ametzu Antzerkia (País Basc), una bio-aventura d’horta i jardí que exalta l’amor per tota mena de vida.

En la vesprada del divendres, la veterana companyia portuguesa S. A. Marionetas presentarà a ‘Dom Roberto’, un titella arquetípic del teatre del país lusità com a figura representativa del rebel enfront del poder. Es podrà veure a les 17h en la plaça de l’Ajuntament de Palanques. A les 18h, en el saló de plens d’el Forcall, la companyia italiana La Bottega Teatrale escenificarà ‘El rey y la oruga que comía hierba’, una crida cap a la importància de l’ecosistema del bosc. Javier Aranda repetirà amb ‘Vida’ per a tancar la jornada. Ho farà a les 19.30h en la plaça Els Porxes de la Mata.

Cap de setmana intens

El matí del dissabte començarà amb la cercavila participativa ‘Insectes’, de LAPinzón, aquesta vegada des de la plaça Sant Antoni de Vallbona (12.00h), on a continuació es podrà veure ‘Organik’, a càrrec d’Ameztu Antzerkia. A les 12.30h, en la plaça Colom de Morella, ‘Kuthi’, per Tricktrek.

La vesprada arrancarà amb ‘El rey y la oruga que comía hierba’, de La Bottega Teatreal, a les 18h, en la plaça de l’Ajuntament de Portell de Morella. Al mateix temps, S. A. Marionetas portarà a ‘Dom Roberto’ fins a la plaça Colom de Morella. Mentres, la plaça la Vila de Villores es posarà en marxa ‘Insectes’. En aquest mateix espai finalitzarà la jornada (18.30h) amb ‘La historia jamás contada de Caputxa’, en la qual els asturians Kamante Teatro mostren el paper de les xiquetes en els contes clàssics a partir d’un fragment del cèlebre relat. Serà la seua única funció.

La primera setmana finalitzarà amb quatre funcions. En aquest diumenge 31 de març podrà gaudir-se de ‘Kuthi’, per Tricktreck, en la plaça Major de la Todolella (12.30h). A la mateixa hora, ‘Organik’, per Ametzu Antzerkia, en el Calvari de Cinctorres. A la vesprada (18h), la cercavila ‘Insectes’, a Castell de Cabres, seguit per ‘El rei i la oruga que comía hierba’, de La Bottega Teatrale, en el saló polifuncional.

Activitats complementàries

De manera paral·lela ja s’estan desenvolupant diferents activitats per a participants i convidats en Portsxinel·la, a més d’interessats que s’han inscrit. L’Associació Cultural Eclíptica d’Art, amb Rebeca Castro al capdavant i Carles Benlliure com a director artístic, s’encarrega de l’organització del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la, amb les aportacions de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, Electra del Maestrazgo, els respectius ajuntaments, la Mancomunitat Els Ports i els comerços de la comarca.

El dimarts 2 d’abril arrancarà la segona setmana de Portsxinel·la, amb altres quinze oportunitats per a gaudir amb el teatre de titelles i el turisme d’interior per la comarca dels Ports.