El Seminari Permanent del IUDESP aborda la comunicació de l’activisme polític amb els professors de la UJI Andreu Casero i Ramón Feenstra

386
Andreu Casero
Andreu Casero
Andreu Casero

-Nota de premsa-

La sessió del Seminari Permanent de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz (IUDESP) celebrada el 23 de maig de 2014 ha tractat diferents aspectes de l’activisme polític i la comunicació, amb la participació dels professors de la Universitat Jaume I, Ramón Feenstra i Andreu Casero.

Ramón Feenstra, del Departament de Filosofia i Sociologia de la Jaume I, amb una ponència titulada «Transformació de les formes de participació ciutadana en les democràcies digitals», ha explicat les diferències entre la forma d’actuar de l’esquerra tradicional i la dels moviments socials. A més, aprofundint en els moviments socials, ha explicat quines han sigut les seues principals eines per al canvi i ha analitzat quin ha sigut el seu recorregut amb el pas del temps. En aqueix sentit, Feenstra ha assegurat que el descontent en moltes ocasions ha acabat en organització política i que resulta curiós observar com des que es va iniciar la crisi ha augmentat el nombre de nous partits polítics malgrat la tendència al descrèdit d’aquests.

D’altra banda, Andreu Casero, del Departament de Ciències de la Comunicació i vicedegà del Grau en Periodisme, ha oferit una conferència titulada «Les dimensions comunicatives de l’activisme online: noves dinàmiques i construcció de l’agenda pública». En ella, ha reflexionat sobre la relació entre les diferents agendes que conflueixen en l’esfera pública, aprofundint en la relació entre els moviments socials i els mitjans de comunicació.
El professor Casero ha conclòs que els mitjans de comunicació alternatius digitals no són suficients per a crear agenda per part de l’activisme comunicatiu online, que –per moltes reticències que tinga cap a ells- al final depèn dels mitjans de comunicació tradicionals per a estendre les seues reivindicacions.

La pròxima sessió del Seminari Permanent del IUDESP serà el 30 de maig a les 10h en l’aula HA1005AA de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I i comptarà amb la presència de Paqui Borox i Pepe Aparicio Guadas, de l’Institut Paulo Freire, que oferiran la conferència titulada «L’organització educativa crítica és la que decideix ser organització educativa crítica».