El nou depòsit de la Torre Segura albergarà 3,3 milions de litres d’aigua per al sector ramader

581
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

L’ajuntament informa de la utilització per a esta època de sequera dels depòsits d’abastiment de la Fàbrica Giner, el Peirò, Xiva i el punt de la Torre Segura per al sector agropecuari

El projecte del depòsit d’abastiment d’aigua de la Torre Segura està elaborat i es preveu que al 2018 estiga en funcionament

El projecte del depòsit d’abastiment d’aigua per a explotacions agropecuàries de la Torre segura va avançant. Aprofitant la celebració de la Fira de Morella el passat diumenge, el Director General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, va traslladar a l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i al regidor de Desenvolupament Rural, Rafa Pallarés, les característiques d’aquesta infraestructura tan necessària i reivindicada, així com l’estat de la tramitació.

El projecte està a punt  de set finalitzat i s’espera licitar en breu per a què al 2018 siga una realitat. Així, es tracta del punt d’aigua superficial més gran del terme de Morella, per la qual cosa, és un projecte molt important per a l’ús d’aquest recurs d’una forma eficient. La bassa albergarà mes de 3.300 metres cúbics d’aigua amb unes mesures de 62 metres de llarg i 18 d’amplària. A més, el depòsit comptarà amb tomes d’aigua per a les necessitats de les explotacions agràries, així com per als bombers en cas d’incendi.

La zona de Morella i la comarca dels Ports travessa una forta època de sequera, per la qual cosa els recursos hídrics de la zona són molt importants. D’aquesta manera, hi ha diferents punts d’abastiment d’aigua com la bassa de la Fàbrica Giner o la del Peiró que s’ha arreglat durant aquest 2017, així com el punt d’abastiment de Xiva i el punt de la Torre Segura, són aptes per a l’ús de les explotacions ramaderes que ho necessiten Així, aquelles explotacions interessades s’han de posar en contacte amb la regidoria de desenvolupament rural per a coordinar en cada moment quins punts d’abastiment es poden utilitzar. També cal recordar que durant les passades setmanes s’han estat utilitzant diversos d’aquestos depòsits per a diferents explotacions.

El regidor de desenvolupament rural, Rafa Pallarés, ha destacat que “en aquesta època de sequera els recursos hídrics de la zona són molt importants i ja s’ha fet us dels punts d’abastiment d’aigua, per tant el depòsit de la Torre Segura serà molt important per a la recollida d’aigua i el seu ús”. A més, l’edil ha comentat que “durant la fira ens han preguntat molt pel funcionament d’accedir a aquestos punts d’aigua”, així, “els que necessiten accedir a aquestos punts s’han de posar en contacte amb l’ajuntament i coordinarem els treballs i informarem de quin punt es pot extraure aigua en cada cas”. Finalment, Rafa apuntava que “totes aquestes inversions i millores s’han fet amb l’objectiu de donar suport a les explotacions en èpoques delicades com la que estem atravessant. De fet, les passades setmanes alguns ramaders ja han fet ús”.

El depòsit d’abastiment d’aigua per a explotacions agropecuàries de la Torre Segura és un projecte de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Cal recordar que “la construcció d’una bassa d’aigua en aquesta zona és una reivindicació del Consell Agrari Municipal des de fa dècades i per fi serà una realitat a curt termini tal com avancen els processos” ha recalcat Rafa. També suposarà una inversió de 500.000 euros per a garantir l’abastiment hídric a les explotacions ramaderes a la zona que més en té de tota la Comunitat Valenciana, en cas de sequera.