El Grup de Treball Autonòmic de Fruits Secs preveu un descens de la producció d’ametla del 55% respecte de la campanya passada

598
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
PUBLICITAT

El Grup de Treball Autonòmic de Fruits Secs (GTA FS); constituït per LA UNIÓ Llauradora, AVA-ASAJA, ASAJA de la campanya anterior del 55%. Aquesta previsió suposa una baixada del 12% sobre la que ja es va realitzar el mes de juny, per la qual cosa la realitat encara ha superat les pitjors perspectives que existien.

La reducció mitjana a l’Estat espanyol es preveu que siga del 40%, per la qual cosa el descens a la Comunitat Valenciana se situa 15 punts per sobre de la mitjana nacional.

Aquestes dades no fan més que confirmar la permanent reducció, any rere any, de la producció d’ametles a la nostra Comunitat (la reducció respecte de la mitjana dels darrers 20 anys és del 35%). Tot i que les noves plantacions tenen més rendiment, el decrement permanent de la collita constata la destrucció imparable, si no es posa remei, de l’ametler tradicional valencià. Aquest abandó, centrat a les comarques de secà més desfavorides, accentua el despoblament rural i la destrucció d´un patrimoni agrícola de tots els valencians.

Les previsions per províncies, encara que amb percentatges diferents, també es caracteritzen per aquest descens generalitzat de la producció. A la província d’Alacant es preveu un descens del 46% ia Castelló i València els descensos previstos seran del 60 i 62%, respectivament.

La constatació del control del mercat, exercit per uns quants operadors, es comprova amb els preus percebuts pels agricultors. En relació amb la campanya passada, els productors cobren gairebé 30 cèntims menys per kg, fet que suposa un 7% menys. L´única interpretació possible a aquesta situació catastròfica per al productor es pot explicar per l´increment de les importacions d´ametles americanes de pitjor qualitat, que, al final, provocaran la ruïna dels nostres productors.

Els productors d’ametla de la Comunitat Valenciana fan una crida a la societat per aconseguir que els nostres dolços nadalencs, inclòs el torró, utilitzen ametles produïdes a la Comunitat Valenciana i rebutgen aquells que no utilitzen per elaborar ametles i mel, com a mínim nacional.

Amb l’aplicació de la nova PAC, la gran majoria de productors de fruits secs de secà del nostre territori deixaran de rebre les ajudes associades a causa de les noves exigències de pendent i pluviometria molt restrictives, amb la qual cosa s’agreujaran els problemes estructurals del sector de fruits secs. El sector considera imprescindible que aquest ajut es modifique i s’amplie el pressupost destinat als fruits secs.

També considera un greuge que en les ajudes establertes per la crisi d’Ucraïna no es contemplen els fruits secs, ja que, igual que la resta dels sectors que sí que rebran ajudes, aquest sector també compleix els requisits fixats i per això exigeix a la Conselleria dAgricultura que en l’ordre que està tramitant contemple també ajudes per al sector.

Així mateix, les organitzacions que formen part del GTA FS defensaran conjuntament al Grup de Treball d’Assegurances Agràries, que té previst reunir-se properament, unes propostes, considerades imprescindibles i que esperen que siguen recolzades i finançades per la Conselleria, per ajustar l’assegurança a les necessitats del sector de fruits secs, garantint unes indemnitzacions adequades que compensin els danys econòmics ocasionats pels sinistres climatològics més generalitzats entre els productors poc acostumats a contractar aquesta assegurança a causa de la poc atractiva que és en aquests moments.

També està previst sol·licitar una reunió amb l’actual consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, per donar continuïtat a les reunions conjuntes entre el sector i la Conselleria i fer un front comú per traslladar al Ministeri i, si cal a la UE, les reivindicacions principals dels productors valencians d’ametlla.