El Festival Rural de Titelles Portsxinel·la segueix creixent en la comarca dels Ports

436
Presentació del Festival Porstxinel·la
Presentació del Festival Porstxinel·la
  • La cita amb el món del titella passa enguany a a ser estiuenca, amb programació entre el 15 i el 24 d’agost en quinze localitats
  • L’esdeveniment cultural-turístic afegeix talleres online, així com la presentació d’un llibre

La pandèmia del coronavirus i la consegüent declaració de l’estat d’alarma per part del Govern Espanyol van provocar que el Festival Rural de Titelles Portsxinel·la no poguera celebrar-se en les habituals dates pasqueras. Però Portsxinel·la no fallarà a la seua cita amb els pobles de la comarca dels Ports en aquest 2020. Serà una edició estiuenca, a desenvolupar entre el 15 i el 24 d’agost, més àmplia que mai abans. El nombre de localitats augmenta enguany fins a un total de 15, amb les incorporacions de Vallibona, Portell de Morella, Herbers i Benassal, que s’uneixen a Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Castellfort, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques i Sorita. L’organització de Portsxinel·la és a càrrec d’Eclíptica d’Art, amb el patrocini de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Diputació Provincial de Castelló, els Ajuntaments dels pobles participants i Electra Energia. A més, col·laboren nombrosos establiments privats d’aquestes localitats dels Ports.

La quantitat de companyies en aquesta quarta edició és de 12, algunes d’elles internacionals, amb la novetat de les retransmissions online amb motiu de tallers de fabricació i maneig de titelles mitjançant el web oficial www.festivalporstxinella.com. També en internet tindrà lloc la presentació d’un llibre sobre el món dels titelles. L’objectiu, com sempre des que va nàixer Portsxinel·la, és portar fins a poblacions de l’interior programació cultural per a ser gaudida per les famílies, amb les mesures sanitàries aconsellades (públic en cadires, amb distància de separació). Al mateix temps és una invitació per a conéixer millor aquesta bella zona muntanyenca de la província de Castelló poc poblada. Una oferta cultural-turística en uns paratges espectaculars, acompanyats per una gastronomia que satisfarà els paladars. Una invitació per a enamorar-se dels Ports, amb l’afegit de Benassal, poble de l’Alt Maestrat que fa més gran l’extensió geográfica de Portsxinel·la.

Les companyies que durant estos deu dies brindaran bons moments d’il·lusió i diversió a públics de totes les edats són Roberto White (País Basc-l’Argentina), Teatre A Mà i les castellonenques LaPinzón, Teatre Conino Gurillo i Xarop Teatre (Comunitat Valenciana), Valeria Guglietti (Catalunya-l’Argentina), Titelles Vergés, Teatre La Puntual i Binixiflat (Catalunya), Teatro Arbolé (Aragó) i Matatena Teatro (Madrid-Mèxic). Els tallers seran a càrrec d’Hermanos Castro (Colòmbia), Valeria Giugletti i Roberto White. Mentre que Jaume Lloret presentarà el seu llibre ‘Els titelles del País Valencià’ en www.festivalporstxinella.com. Un total de 34 activitats, totes elles gratuïtes, dins d’un programa que es podrà llegir també amb el còdig QR que es pot trobar als cartells.

“Cal tirar endavant”

En l’acte de presentació d’aquesta quarta edició, celebrat a la Casa Social de Vilafranca avui dimarts 11 d’agost, han estat el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Óscar Tena, i el director del Festival Rural de Titelles Portsxinel·la, Carles Benlliure (Eclíptica d’Art), qui ha assenyalat que “estem més emocionats que mai”. Després ha donat les gràcies a tots els ajuntaments que prenen part, la Diputació Provincial i l’ Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana “per continuar apostant per la cultura en aquestes circumstàncies tan adverses. Tenim la total convicció que cal tirar endavant, no podem aturar-nos, això si amb totes les mesures de seguretat, ja que si no prenem consciència serà molt difícil acabar amb les malalties, sobretot amb aquesta, encara que m’agradaria convidar a tot el món perquè mire més per la salut pròpia i del planeta, tant cuidant-se ells i elles i cuidant a la natura i als altres”.

Respecte a la programación del festival, Carles Benlliure ha destacat que “manté la mateixa estructura que sempre. És cert que algunes de les companyies internacionals que anaven a acompanyar-mos no estaran amb nosaltres per raons ben obvies. Sí que tindrem més presencia on-line, amb tallers i presentacions de llibres. Convidem a tots i totes a seguir el programa que teniu en les xarxes socials i mitjançant un codi QR en els cartells i pancartes que s’enganxaran pels pobles. Gaudiu del teatre de titelles i dels paisatges d’aquesta meravellosa comarca i aprofiteu aquests temps per a fer la transformació que se’ns demana per viure en un món millor ple de pau i harmonia”.

Per la seua banda, Óscar Tena ha destacat l’èxit any darrere any d’aquesta proposta que permet que l’activitat cultural arribe als pobles de la comarca dels Ports, i s’alegra que en un any complicat també puga portar diversió als veïns i veïnes i a tothom qui vullga apropar-se entre el 15 i el 24 d’agost a qualsevol de les funcions.