El Consell aprova ajudes per import de 21,4 milions d’euros per a beques de menjador, reducció de la jornada laboral i sector agroalimentari

611
Mónica Oltra
Mónica Oltra
PUBLICITAT

Nota de premsa Generalitat Valenciana

-S’engloben en les mesures acordades pel Govern valencià per a fer front a les conseqüències sociosanitàries de la COVID-19

El Consell ha aprovat ajudes, per un import global de 21,4 milions d’euros, destinades al subministrament d’aliments en el format de val-beca per a l’alumnat en situació de vulnerabilitat; per a persones treballadores amb reducció de la jornada laboral per conciliació familiar i per a fer front a les pèrdues econòmiques en el sector primari a conseqüència de la crisi sociosanitària provocada per la COVID-19.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, que ha comparegut en roda de premsa després de la reunió setmanal del Govern valencià, ha indicat que aquestes ajudes formen part de les mesures adoptades, “en relació amb la pandèmia per la COVID-19, des de les diferents conselleries”.

D’aquesta manera, entre altres mesures, el Consell ha aprovat la declaració d’emergència per a la contractació, per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, d’una nova edició, atés que s’ha prolongat l’estat d’alarma, de vals beca per al subministrament d’aliments a l’alumnat de la Comunitat Valenciana que es trobe en situació d’especial vulnerabilitat.

L’import d’aquesta iniciativa ascendeix a 11,1 milions d’euros, que se sumen als 3,5 milions destinats en la primera edició, “amb la finalitat de garantir el dret bàsic a l’alimentació d’aquests xiquets i xiquetes, atés que la suspensió de l’activitat educativa presencial en tots els centres afecta també als menjadors escolars”, ha destacat la vicepresidenta.

En aquest sentit, Oltra ha remarcat que amb el val beca, que es pot canviar als establiments Consum i Charter de la Comunitat Valenciana, “l’alumnat valencià pot accedir a una dieta sana i equilibrada supervisada pels seus propis pares i mares, que són les persones encarregades de garantir una alimentació saludable i de qualitat”.

7,3 milions per al sector primari

D’altra banda, entre altres iniciatives per a fer front a les conseqüències de la COVID-19, el Consell ha aprovat el decret pel qual s’estableixen mesures de suport econòmic, per valor de 7,3 milions d’euros, destinades al sector primari de la Comunitat Valenciana per a la concessió directa de subvencions a entitats, empreses i persones autònomes que han patit pèrdues econòmiques per la suspensió de l’activitat.

Segons ha detallat la vicepresidenta en la seua compareixença, es destinaran 4 milions d’euros a explotacions ramaderes per a mantindre la seua activitat i prop de 335.000 euros a les entitats gestores de llotges pesqueres “per a pal·liar les dificultats de comercialització dels productes de pesca, que han tingut durant els mesos de març i abril a conseqüència de la crisi”.

Així mateix, es destinarà una dotació global màxima de 500.000 euros a les entitats locals de zones rurals per a adequar els espais oberts o tancats per a mercats de venda no sedentaris i habilitar locals de recollida i distribució de productes agroalimentaris a la població.

A més, s’atorgaran ajudes per valor de 300.000 euros, amb una quantia individual de 1.500 euros per a cada entitat beneficiària, per a productors agraris que realitzen venda directa al detall “perquè puguen crear o millorar canals telemàtics de venda de productes agroalimentaris”, ha explicat Oltra.

Finalment, es concediran ajudes, per un import global de 2.250.000 euros, per a persones productores del sector primari que realitzen venda al detall de productes agroalimentaris per a compensar la disminució d’ingressos.

Compensació de la reducció de la jornada

El Consell també ha aprovat el decret pel qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes directes per a persones treballadores acollides a una reducció de jornada laboral a conseqüència de la COVID-19.

La vicepresidenta ha recordat que aquesta mesura s’engloba en el marc del Decret llei 3/2020, de 10 d’abril, d’adopció de mesures urgents per a establir ajudes econòmiques a les persones treballadores afectades per un Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTE) i a les quals han reduït la seua jornada laboral per conciliació familiar amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma.

D’aquesta manera, el Consell ha aprovat les bases reguladores per a la concessió de les ajudes, amb una dotació global de 3 milions d’euros, per a compensar la reducció de la jornada laboral, de manera que es concediran 600 euros, si la reducció de la jornada oscil·la entre el 81% i el 100%; 450 euros, si és entre el 61% i el 80%; i de 300 euros, si és d’entre el 50% i el 60% de la jornada.