El Cingle de Palanques enceta la ruta pel patrimoni rupestre d’Els Ports

46
PUBLICITAT

El cicle que organitza el Museu de la Valltorta començarà amb una eixida el dissabte a les 11.30 hores

El Cingle de Palanques encetarà aquest cap de setmana la ruta pel patrimoni rupestre per la comarca d’Els Ports. En concret, la visita està prevista el dissabte a les 11.30 hores amb eixida des de la plaça de l’Ajuntament. Es tracta d’un recorregut guiat que forma part del Pla de posada en valor de l’art rupestre de les comarques de Castelló 2024.

El Museu de la Valltorta organitza aquesta programació amb l’objectiu de mostrar el patrimoni de la zona a veïnat i visitants. Per tant, les persones interessades a participar poden reservar plaça en el museu a través del 964336010 o via el correu electrònic museo_valltorta@gva.es. A més, es possible fer-ho a l’Ajuntament de Palanques per telèfon (964171306) o correu (info@palanques.es).

Les pintures rupestres de Palanques corresponen al període Neolític, fa més de 5.000 anys, i en aquest cas ofereixen, en dos abrics, més de 30 figures de caçadors, objectes i animals salvatges, a banda de la pintura d’una dona que honra el cap del grup. És un detall únic en les pintures rupestres llevantines que destaca la importància de l’abric. L’accés als abrics del Cingle de Palanques s’inicia des del centre del poble a través d’un passeig senzill i agradable.

El descobriment de les pintures va tindre lloc per casualitat l’any 1988, quan dos estudiosos de restes medievals, Vicente Forcada i Antonio Hornero, buscaven restes d’aquella època. Hornero va veure una taca que després es va confirmar com una de les pintures rupestres llevantines més importants. Posteriorment, l’arqueòleg Norbert Mesado va aprofundir l’estudi.

Respecte al cicle de visites incloses en la programació del Museu de la Valltorta, aquestes arrancaran a Palanques i continuaran de vesprada a Forcall amb el recorregut per l’Abric del Mas de Barberà. El cicle tornarà a activar-se el diumenge de matí a Vilafranca, on els assistents coneixeran La Covatina, i de vespada a Portell de Morella, que tancarà la programació a l’Abric del Mas de la Rambla.