El CDR d’Albocàsser treballa amb més de mil usuaris per millorar les vides als pobles rurals de Castelló

84
PUBLICITAT

El Centre de Desenvolupament Rural (CDR) Alt Maestrat ha programat més de 20 activitats i serveis gratuïts per a generar oportunitats de vida en el món rural i combatre la despoblació durant el 2024. La iniciativa, baix el lema ‘Generant Oportunitats’, ja compta amb més de 1000 usuaris de poblacions de la Plana Alta, l’Alt Maestrat i el Baix Maestrat.

Entre les activitats programades per aquesta ONG destaquen sessions de gimnàstica terapèutica, tallers d’estimulació cognitiva amb tauletes digitals, sessions de psicologia assistida amb animals, rehabilitació neuropsicològica, suport educatiu a estudiants, classes de llengua i assessorament per a persones migrants, unitats de respir familiar, orientació sociolaboral o atenció a persones amb risc d’exclusió social, entre d’altres.

El centre també disposa del servei ‘Menja a casa’, una iniciativa amb la qual reparteix menjar casolà i saludable a la casa de persones majors o amb falta de temps per a cuinar. “Ens van comunicar que hi havia gent major amb problemes d’alimentació a causa de les seues limitacions per cuinar, aleshores vam decidir crear aquest servei per evitar que es convertiren en persones dependents i afavorir la seua qualitat de vida”, asseguren des del CDR.

A més de l’ajuda social, el CDR Alt Maestrat ofereix una programació per combatre l’emergència climàtica amb activitats de foment de la sostenibilitat. Tallers reciclatge, de costura creativa amb tèxtil de segona mà o d’agricultura ecològica són alguns exemples.

L’extensa programació atén de manera transversal les necessitats de persones majors, dones, migrants, persones amb diversitat funcional, adolescents, població amb risc d’exclusió social i millora la vida de la gent rural en general. “Pensem que la població que viu als pobles rurals mereix disposar de tots els serveis, sense haver de desplaçarse a les grans ciutats. Si la gent té serveis i qualitat de vida, no abandonarà els pobles” destaca Gustau Viol, gerent del CDR.

El centre rural busca millorar la qualitat de vida i transformar el panorama de 25 municipis rurals de les comarques de la Plana Alta, l’Alt Maestrat i el Baix Maestrat. Els serveis del CDR Alt Maestrat s’ofereixen en la Plana Alta a Benlloc, Cabanes, les Coves de Vinromà, la Pobla Tornesa, la Serra d’en Galceran, Sant Joan de Moró, la Torre d’en Doménec, Vall d’Alba, Vilafamés i Vilanova d’Alcolea. En la comarca de l’Alt Maestrat actua en els municipis d’Albocàsser, Benassal, Catí, Culla, la Serratella, la Torre d’en Besora, Tírig i Vilar de Canes. Al Baix Maestrat ofereix serveis a Càlig, Cervera del Maestre, la Salzadella, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpis i Xert.

La iniciativa compta amb el suport o el finançament de la Confederació de Centres de Desenvolupament Rural Coceder, la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 20230, la Mancomunitat Castelló Nord, la Mancomunitat Plana Alta, la Maconmunitat Alt Maestrat i d’alguns ajuntaments.

Les persones interessades poden consultar tota la programació per municipis en la web www.cdraltmaestrat.org i inscriure’s a les activitats telefonant al 964 42 83 91.