CSIF alerta de la “complicada situació” dels centres de Salut dels Ports i el Maestrat

464
Centre de Salut de Morella
Centre de Salut de Morella
PUBLICITAT
  • Hi ha dificultat per cobrir les places vacants

La Central Sindical Independent i de Funcionaris CSIF denuncia la falta de personal a l’àmbit sanitari a algunes comarques de Castelló, com Els Ports i el Maestrat. També fa referència a l’Alt Millars, l’Alcalatén i, fins i tot, a zones de la Plana Alta. I és que segons indica, existeixen moltes dificultats per a cobrir les places vacants. Aquest fet deriva en “un minvament en la qualitat de l’atenció sanitària per als pacients”.

Així, per exemple, a la comarca dels Ports, expliquen, “a causa de la falta de substituts, es dona la circumstància que un metge ha de cobrir diverses localitats durant el seu torn, la qual cosa succeeix en municipis com Portell, Cinctorres, La Mata, Sorita o Forcall, on els mateixos alcaldes tenen por que aquesta mesura siga una forma encoberta de suprimir metges a mitjà termini”. I en Vallibona, asseguren “la plaça de metge porta sense cobrir des de fa prop d’any i mig i, encara que fins ara el de Morella passava consulta, ara només es desplaça en cas d’urgència”. Tampoc està molt bé la situació a Xiva de Morella o a Ortells expliquen: “el metge no acudeix des de l’inici de la pandèmia, la qual cosa obliga els pacients a desplaçar-se a Morella o a Forcall per a rebre atenció sanitària”. I a Castell de Cabres, on abans el metge anava una vegada per setmana,”ara els veïns han d’anar a Morella”.

“Es tracta de zones on els serveis bàsics es troben a uns 70 quilòmetres i que necessiten recursos urgents per a, si es produeix una incidència greu, poder arribar als pacients en 20 minuts i no en una hora, com està ocorrent fins avui”, afirmen des de CSIF.

L’Hospital Comarcal de Vinaròs també té carències segons el sindicat, “a més del problema per a cobrir les baixes i substitucions, per a garantir una assistència adequada falten per materialitzar els reforços d’Infermeria i auxiliars que van ser aprovats a final de l’any passat per la Conselleria i que, no només no s’han fet efectius, sinó que tampoc s’han abordat possibles incentius per a convertir aquestes places en destins més atractius per als professionals enfront d’altres hospitals on la contractació resulta més senzilla”. A més, alerten de ràtios d’infermeria inferiors als d’altres hospitals (11+1 front a 9).

Per al CSIF, “la reducció dels horaris de consulta i la no cobertura de les baixes suposa un greu minvament en la qualitat de l’atenció sanitària just en plena sisena onada de la pandèmia”. Reclamen, per tant, que s’habiliten “mesures extraordinàries, com incentivar als professionals que acudisquen a treballar a aquestes zones amb modificacions retributives perquè reben un major complement específic, a més d’incrementar les seues puntuacions en bosses i oposicions”.