Carta oberta d’Els Ports en Moviment a propòsit dels fets d’Olocau de dissabte 5 de desembre

490
Carta de Els Ports en Moviment

-Comunicat d’Els Ports en Moviment-

Des d’Els Ports en Moviment, col·lectiu que té com a finalitat la difusió, promoció i dinamització del patrimoni cultural de la comarca, volem mostrar la nostra solidaritat amb els veïns d’Olocau del Rei així com el nostre rebuig a l’acció protagonitzada pels activistes antitaurins. Aquest tipus de comportaments atempten contra la convivència cívica i no fan sinó contribuir a una polarització social que en cap cas afavoreix la creació d’un clima de diàleg que permeta obrir un debat públic seré sobre una qüestió controvertida com la tauromàquia. Així mateix, volem denunciar l’ús instrumental que la plataforma antitaurina ha fet del poble d’Olocau ateses les dificultats per a dur a terme la seua acció a la localitat d’Arañuel. Entenem, doncs, que el seu objectiu no era en cap cas evitar l’embolada del bou, sinó aconseguir merament ressò mediàtic.

El patrimoni cultural es defineix com una realitat dinàmica integrada per un conjunt d’elements tangibles i intangibles (costums, tradicions, llengua i maneres de fer i de sentir, entre d’altres) subjectes a un procés evolutiu. Partint d’aquest fet, considerem que pràctiques com els actes taurins celebrats als nostres pobles, que inclouen el patiment i la humiliació d’éssers vius, mereixen la censura per part de qualsevol societat i, per tant, haurien de sotmetre’s a una profunda revisió.

En darrer terme, lamentem l’ús partidista que se n’està fent d’una qüestió sensible com aquesta, així com l’actitud passiva o manifestament hostil dels sectors que s’han mobilitzat en favor de la «cultura» taurina envers els atacs sistemàtics per part de les institucions a elements medul·lars de la nostra singularitat com ara la llengua, la memòria col·lectiva o el paisatge. Per les raons exposades, rebutgem la crispació i l’actuació política interessada i optem per una defensa real de la cultura diversa de la nostra comarca, dins la qual no cap ni el patiment ni la humiliació de cap animal.

Els Ports, País Valencià, 8 de desembre de 2015