Blanch denuncia la “insostenible” paralització del servei de Patrimoni a Castelló per part del Consell

66
PUBLICITAT

Els tràmits administratius de diversos pobles amb béns culturals i patrimonials estan afectats

El Partit Socialista de Morella ha denunciat que el col·lapse del Servei de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana a Castelló està generant problemes greus de funcionament en les intervencions de béns culturals i patrimonials a la comarca dels Ports, i està obtenint el rebuig de la ciutadania, administracions locals i pels sectors afectats de la construcció, arquitectura, inclús de l’arqueologia.

Són les conclusions que el diputat socialista en les Corts Valencianes Ernest Blanch ha extret després d’haver realitzat una bateria de preguntes i requeriments a la Conselleria de Cultura i que han sigut contestades amb indefinicions i vaguetats en les darreres setmanes. “Si bé la Conselleria constata el reconeixement de deficiències en el servei, les respostes evidencien poca voluntat de resoldre els problemes existents a curt termini”, indica el diputat.

Segons Blanch, “en tots els mesos que han passat des del canvi de govern, el director territorial de la conselleria de Cultura a Castelló està sense cobrir, i els canvis de perfils funcionarials al capdavant del servei no estan ajudant a millorar el problema, encara que s’hagen nomenat fa mesos”.

El ben cert és que “malgrat les recuperacions de personal que s’han fet, estem en un moment de ralentització evident del treball donat que les indicacions que s’estan donant des de la part política de la Conselleria de Cultura no estan donant com a resultat la resolució dels expedients que poden estar pendents als nostres municipis, i això està generant el bloqueig”.

“Eixa situació continuada i mal resolta està provocant un problema molt real i evident als nostres municipis, especialment a Morella”, assenyalen les mateixes fonts, que per les seues característiques no pot assumir gran part del funcionament ordinari de la seua gestió sense comptar amb l’eficiència en el servei de Patrimoni.

Elements com una simple llicència d’obres sense l’informe adient de Patrimoni no poden tramitar-se, la qual cosa està incidint en el descens en llicències a Morella, per les traves, i també s’està bloquejant la tramitació de qualsevol expedient que afecta els elements patrimonials, sempre segon aquesta part.      

I no és només el problema en matèria d’obres, sinó que en matèria d’arqueologia, arquitectura, i altres similars, “tenim greus problemes de funcionament”. Estan ara al mes de maig, s’estan informant encara expedients de finals de 2023, i per descomptat, no han estat iniciats cap dels que són de 2024.

Per a Blanch, “el conseller no és conscient del perjudici que està generant a tots els expedients pendents i col·laterals als informes que no s’estan emetent. I encara que conteste que no té subvencions pendents, cosa que no és certa, ignora que de la resta de les conselleries hi ha multitud i infinitat de subvencions que tenen com a requisit que estiga l’informe de Patrimoni, i que si aquest informe no està, la subvenció es perd, com són les subvencions vinculades a les rehabilitacions d’habitatges, les recuperacions d’espais de valor patrimonial o i per a nosaltres es genera una responsabilitat directa pel negligent funcionament de l’administració autonòmica”.

El Partit Socialista afegeix a les molèsties que pateix Morella altres municipis que es van a veure molt limitats si el problema continua: Culla, Ares, Vallibona, Traiguera, Sant Mateu, Forcall… “Són molts els elements que abasta aquest servei al territori i no ens podem permetre el luxe de continuar amb aquesta situació”, manifesta Blanch.

“La Conselleria s’ha de posar ja les piles d’una vegada i afrontar aquest problema que ja va allargant-se massa”. Per a Blanch, “després de tots els mesos passats no és possible gastar l’excusa de herències rebudes, i el que és té que fer és donar instruccions polítiques clares per resoldre aquests retards que ja estan causant perjudicis quasi irreparables a la ciutadania”.