Avança la rehabilitació de les torres de La Pardala i Sant Francesc al Castell de Morella

217
Treballs de rehabilitació al Castell de Morella
Treballs de rehabilitació al Castell de Morella

Nota de premsa Ajuntament de Morella

  • Aquesta actuació compta amb un pressupost d’1.584.518 euros i abraça les dues torres i un tram de muralla
  • Els treballs a l’interior del Castell estan molt avançats i esta setmana comença la instal·lació dels contraforts de la part exterior
  • S’ha instal·lat un accés alternatiu al Castell perquè l’obra no afecte a la visita del monument
  • Les torres mostren les restes de l’activitat bèl·lica que explica la història del Castell de Morella

Les obres de rehabilitació de les torres de La Pardala, Sant Francesc i de la muralla amb espitlleres continuen a bon ritme. Aquest matí, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el regidor de Serveis Urbans, Joan Carles Marcobal, junt amb tècnics de l’obra, han visitat aquest espai per a veure l’evolució de la rehabilitació. A dia d’avui els treballs estan molt avançats en la part interior del Castell i esta setmana ha començat la instal·lació dels contraforts en la part exterior de la muralla. Aquesta obra necessita grans bastides per a treballar en la part exterior dels murs.

Cal recordar que aquesta és una obra del Ministeri de Cultura i Esport promoguda per l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE) i compta amb un pressupost d’1.584.518 euros. En la rehabilitació d’aquestes torres s’han realitzat diferents troballes arqueològiques, les quals constataran que aquesta és una de les zones amb més història del Castell. Així aquestes mostren la vida quotidiana en aquesta zona del Castell, així com els diferents episodis bèl·lics que s’expliquen en la història del monument.

També cal explicar que aquestes torres estaven molt deteriorades pel pas del temps i no tenien accés per al seu manteniment. Així, aquesta actuació d’emergència ha necessitat grans bastides per accedir als diferents punts que cal restaurar i fixar l’estructura.

Aquesta actuació va començar el passat mes de desembre i durant els mesos de l’Estat d’Alarma es va aturar. Així, a partir del mes de maig s’ha représ i continuen els treballs per a revertir el deteriorament de les torres i la muralla. L’alcalde de Morella ha destacat que “és una obra molt important per a la conservació del nostre patrimoni, en este cas una part del Castell com a principal monument de la ciutat”. L’edil ha explicat que “durant la visita hem vist diferents restes de les batalles viscudes en esta zona del Castell, així com s’han encontrat restes d’objectes que mostren la vida quotidiana de qui habitava aquest espai”. Finalment, Rhamsés ha volgut “agrair i felicitar a l’empresa que realitza els treballs de rehabilitació el seu treball i implicació en aquesta obra de recuperació patrimonial tan important”.

D’altra banda, l’alcalde ha comentat que “aquest tipus d’obres són també molt importants per a l’ocupació a la ciutat, ja que ofereixen diferents llocs de treball”. Rhamsés ha explicat que “actualment hi ha més de 20 persones treballant en la rehabilitació i amb el ritme actual s’incrementarà el nombre en les pròximes setmanes”.

Aquestes obres consisteixen en la rehabilitació estructural de les torres de Sant Francesc i La Pardala, així com el tram de muralla amb espitlleres. D’aquesta manera, les bastides per als treballs de restauració estan instal·lades i fa mesos que es treballa en les torres. També es va habilitar l’accés del material a través del túnel que connecta l’Albereda amb l’interior del Castell, així com un accés alternatiu per als i les visitants del Castell.

Després de realitzar una inspecció general, els tècnics de l’IPCE van recomanar la intervenció immediata a la Torre de Sant Francesc i els seus edificis annexos, la muralla amb espitlleres propera, la Torre de La Pardala i part del llenç de muralla. L’actuació d’emergència garantirà la seguretat estructural de les fàbriques danyades, restituint el seu estat previ. A més, es durà a terme un seguiment arqueològic de tota la intervenció.