AVA-ASAJA valora la “sensibilitat” del Consell en augmentar un 35% el seu suport a l’assegurança agrària

627
avaasaja
avaasaja
PUBLICITAT

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) valora la “mostra de sensibilitat cap al sector agropecuari” que demostra el govern valencià mitjançant la publicació hui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana d’un increment del 35% del seu suport econòmic per a facilitar la contractació de les assegurances agràries.

La resolució –que confirma l’anunci que van avançar el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, durant la seua visita a la fira Fruit Logística a Berlín– agrega 10 milions d’euros a les subvencions autonòmiques destinades a l’assegurança agrària, passant de 28,5 als 38,5 milions assignats en l’exercici 2022. AVA-ASAJA destaca l’augment percentual en el suport als dos mòduls més contractats pels agricultors valencians (mòdul 3 i 3M i mòdul P, PO i PP) que pugen del 25 al 35%, és a dir, un 40% més respecte a l’any anterior.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, considera aquesta mesura de la Generalitat Valenciana “positiva i necessària davant la difícil situació que travessa el sector agrari, amb una escalada històrica dels costos de producció i un enfonsament de la rendibilitat en produccions clau com els cítrics, el caqui, el raïm o la ramaderia, i també davant la creixent sinistralitat agrària que aquesta primavera, sense anar més lluny, ha ocasionat danys milionaris a l’agricultura valenciana en forma de pluges persistents, gelades i vents de ponent”.

Crítiques a Agroseguro

Aguado subratlla que la decisió del Consell “contrasta clarament amb l’actitud d’Agroseguro que fins al moment l’única cosa que promou és retallar cobertures d’esquena al sector agrari. Alguns gestors volen aprofitar la posició de monopoli publicoprivat, que Agroseguro ostenta en la contractació de les assegurances agràries d’Espanya, per a escometre la reculada més gran a les pòlisses en els més de quaranta anys d’història de l’entitat. Només la pressió exercida per AVA-ASAJA, al costat d’altres organitzacions agràries, cooperatives i el suport dels governs autonòmics, ha aconseguit evitar que enguany Agroseguro aplicara com anhelava la supressió de l’extensió de garanties en cítrics, com havia fet abans amb l’assegurança de fruiteres o amb la supressió dels danys de vent en llima”.

Aguado conclou que “seguirem al costat dels qui aposten per una assegurança digna a Espanya i no consentirem que alguns gestors entelen la dilatada i sòlida trajectòria d’Agroseguro. Com és la nostra obligació, continuarem al peu del canó perquè es contracten com més pòlisses millor, perquè això significarà que els productors estan coberts davant inclemències meteorològiques”.