AVA-ASAJA reclama al Govern retirar l’obligació de pagar autònom a tots els productors agraris

636
PUBLICITAT

Nota de premsa d’AVA-ASAJA

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) reclama al Govern que no face efectiva i retire immediatament l’obligació de pagar quotes d’afiliació a la Seguretat Social com a autònoms agraris (en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi Agraris SETA) –que es situen al voltant de 230 i 250 euros al mes– tots els productors que obtenen ingressos agraris, quan fins ara aquesta obligació únicament s’aplica als que perceben més del 50% de les rendes totals de la venda de les produccions agrícoles o ramaderes.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, denuncia que el Reial Decret 15/2020 “aprovat amb nocturnitat i traïdoria durant la pandèmia i protestat en el seu moment per ASAJA, és una punyalada drapaire i una poca vergonya pròpia d’un Govern que exhibeix, una vegada més, un afany recaptatori sense límits. Si acaba duent a terme aquesta barbaritat, pot sortir molt car a milers de famílies que només tenen al camp uns modestos ingressos complementaris, però alhora li pot sortir molt car al país en abandonament de camps, en disminució de capacitat productiva, en llocs de treball directes i indirectes, en degradació paisatgística i mediambiental, i un llarg etcètera. Si l’executiu vol fer les coses malament, val més que dimitisca ja abans que la pèrdua de vots li puga costar el Govern i deixe un problema ben gros al següent”.

“L’agricultura valenciana seria la més perjudicada”

Aguado adverteix que “l’agricultura valenciana seria la més perjudicada per la seua estructura minifundista i per la majoritària proporció de pagesos que tenen una dedicació a temps parcial. Si a un petit agricultor l’obliguen a cotitzar també com a autònom i pagar el doble d’impostos, qualsevol jubilat haurà de continuar cotitzant per les modestes collites i córrer el risc de perdre la jubilació? ¿Haurà de cotitzar com a autònom un senyor que té accions en un banc, o qui té tres pisos llogats? Que el Govern s’aclarisca i diga si vol expulsar els petits propietaris, perquè l’únic que criaria als camps serien rates i mosquits”.

El dirigent agrari sol·licita a l’executiu central que actue d’acord amb la diversa realitat del sector primari de manera que, en lloc de penalitzar-los amb més impostos i traves burocràtiques, el que hauria de fer és ajudar els agricultors i ramaders a generar economia, a fixar població rural, a preservar el territori ia tenir cura del medi ambient. L’objectiu del Govern no ha de ser engreixar l’Administració, sinó treure impostos per potenciar l’activitat empresarial i millorar el benestar de tota la societat”.