AVA-ASAJA denuncia que el preu de la pataca cau a la meitat al camp i es multiplica per set al supermercat

94
PUBLICITAT

AVA-ASAJA llança una crida d’alerta per la greu crisi que travessa el sector de la pataca valenciana, un cultiu especialment rellevant a les comarques del nord de Castelló. Segons denuncia l’organització agrària, els preus que s’estan oferint als productors han caigut a la meitat en les darreres tres setmanes, fins a situar-se per davall dels costos de producció, provocant pèrdues generalitzades entre els llauradors.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, alerta que “els intermediaris estan abusant amb els seues guanys, ja que mentre al camp es paguen les pataces a 0,20 €/kg, als supermercats es venen a una mitjana d’1,53 €/kg, set vegades més”. Aquesta situació deixa en evidència un desequilibri greu en la cadena de valor, que perjudica greument els agricultors del Baix Maestrat, on la pataca és un cultiu tradicional i de gran qualitat.

La campanya havia començat amb bones perspectives, gràcies a un augment de la superfície sembrada i preus inicials de fins a 0,40 €/kg. No obstant això, en menys de vint dies, el mercat ha capgirat i els preus han caigut dràsticament. A més, diversos episodis de pluja i vents de ponent han afavorit l’aparició de mildiu, un fong que, per les restriccions fitosanitàries de la Unió Europea, no es pot combatre amb eficàcia. Açò ha reduït més d’un 30% la collita en alguns camps, segons AVA-ASAJA.

Mentrestant, els consumidors continuen pagant les pataques a preus alts, i en molts casos fins i tot més elevats que fa unes setmanes. Les grans superfícies comercialitzen pataques espanyoles i d’importació –procedents de França, Egipte o Israel– a preus que oscil·len entre 0,99 i 1,99 €/kg, amb una mitjana de venda al públic d’1,53 €/kg.

Per això, AVA-ASAJA reclama a l’Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA), dependent del Ministeri d’Agricultura, que inicie una investigació sobre els contractes de comercialització de la pataca per detectar possibles pràctiques abusives i sancionar-les.

El responsable de la sectorial d’hortalisses de l’organització, Vicente José Sebastià, fa una crida a consumir producte de proximitat: “És absurd menjar pataca de fora quan a casa nostra tenim una pataca de primera qualitat, fresca i ideal per a qualsevol recepta. Si consumim pataca valenciana, cuidem la nostra salut, l’economia local i el paisatge. Cal mirar l’etiquetatge i apostar pel producte de la terra”, indica.