ALCER Castalia i Diputació de Castelló obrin la ruta de la salut per a la prevenció de malalties cròniques a Villores, el Forcall i La Mata

291
PUBLICITAT

La Ruta de la Salut per a la prevenció de malalties cròniques és un nou projecte emmarcat en el Programa de Prevenció, Informació i Sensibilització d’ALCER Castàlia i s’inicia amb el suport de la Diputació de Castelló. Hui dimecres 10 s’ha posat en marxa aquest itinerari a Villores, el Forcall i La Mata, per a portar les activitats d’aquesta Ruta a més de 30 municipis de menys de 500 habitants de les comarques de l’interior castellonenc.

El projecte serà desenvolupat per professionals de l’Associació -agents informadors i professionals sanitaris- i consisteix en atenció in situ a la població de cada municipi informant i donant pautes sobre hàbits saludables i prevenció de patologies comunes i en augment progressiu (desencadenant en un alt percentatge una malaltia renal crònica) com la hipertensió i la diabetis. Aquests són paràmetres fàcilment controlables amb la presa de tensió arterial i glucosa, i millorables amb unes senzilles i bones rutines quotidianes i una òptima alimentació. A més, s’inclou l’opció de realitzar xarrades informatives per a la promoció de bons hàbits de salut, virtuals a través de plataformes digitals i/o presencials en espais municipals. Així mateix, es distribuiran fullets i cartells a través dels ajuntaments i amb la col·laboració de punts de salut estratègics i concorreguts com són els centres de salut/ambulatoris, les farmàcies, les llars del jubilat, CEAM, associacions, etc.

També s’han previst accions de prevenció directa en un ‘Punt de salut’ itinerant, on es realitzarà una assistència individual i personalitzada que reforce el vincle de la persona amb la seua salut. En aquests punts es realitzaran accions de prevenció i seguiment, des d’una enquesta personalitzada sobre antecedents i actual estat de salut, el mesurament de glucosa, la presa de tensió arterial, un monitoratge del nivell de concentració d’oxigen, freqüència cardíaca i pols, el mesurament de la força muscular i la pèrdua d’aquesta massa, així com tècniques i trucs per a recordar la ingesta de medicaments pautats pels metges.

D’aquesta manera, la professional sanitària d’ALCER Castalia podrà aconsellar a la persona sobre mesures a prendre per a millorar la seua salut i realitzar-li propostes encaminades a l’autocura, i en el seu cas, derivar al pacient al centre de salut més pròxim amb una fulla de recomanació que explique el motiu d’aquest pas. Per això, els centres sanitaris de les poblacions visitades estaran informats de la campanya, que es completa amb atenció telefònica personalitzada, per a realitzar un seguiment de la salut de les persones que acudisquen a aquest ‘Punt de salut’ itinerant.

Les activitats de la Ruta de la Salut es donaran a conéixer a la població de cada localitat, a través dels canals del seu consistori i amb la complicitat del Col·legi de Farmacèutics de Castelló, amb el qual s’estableixen vincles a través de la seua seu i la seua xarxa de farmàcies.

ALCER Castalia treballa per optimitzar la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal i els seus familiars, millorar la seua adaptació a la malaltia i als tractaments, previndre i visibilitzar la insuficiència renal crònica i sensibilitzar a la societat sobre la importància de la donació d’òrgans. L’associació, que actualment, atén més de 1.500 pacients renals a través dels seus serveis i activitats, realitza accions de divulgació i sensibilització en la societat i reivindica els drets de les persones afectades.