La Unió Llauradora i Ramadera considera que el recent acord comercial assolit entre la Unió Europea i els Estats Units alleuja la incertesa en les relacions transatlàntiques, però ho fa a costa del sector agrari valencià. El pacte imposa aranzels generals del 15% a productes clau com el vi i l’oli, la qual cosa, segons l’organització, suposarà un colp important a les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana.
Carles Peris, secretari general de La Unió, adverteix que “qualsevol mesura aranzelària genera desconfiança en les empreses i els mercats”, i afegeix que la UE “no ha sabut defensar adequadament els seus llauradors i ramaders”, acceptant condicions desequilibrades imposades pel Govern nord-americà.
Tot i que l’acord evita aranzels del 30% o superiors, les noves taxes afectaran directament productes emblemàtics com el vi, l’oli d’oliva, els formatges o els pernils. En el cas de l’oli, encara que gran part de la producció valenciana es destina al mercat intern, el desviament d’excedents d’altres regions com Andalusia, més exportadores, podria saturar el mercat nacional i fer caure els preus.
Per a La Unió, aquest pacte torna a evidenciar la manca de pes polític de Brussel·les a l’hora de protegir els seus productors, als quals se’ls exigeix complir amb normatives internes molt estrictes mentre es tolera la competència deslleial de països tercers. L’organització denuncia que, una vegada més, la política comercial europea s’allunya de les necessitats reals del sector agrari.
A més, La Unió critica la falta de reciprocitat per part de la UE. Mentre s’accepten aranzels nord-americans, no es reacciona contra importacions com la de l’ametla i la nou procedents dels EUA, que suposen una competència directa i desestabilitzen els preus del producte local. Només en 2024, la Comunitat Valenciana va importar fruita seca per valor de 355 milions d’euros, una xifra quasi equivalent al valor de totes les exportacions agroalimentàries valencianes al mercat estatunidenc.
Per això, l’organització reitera la seua demanda d’obligar a etiquetar l’origen de les matèries primeres, com l’ametla o la mel, en productes elaborats per grans empreses, com les torroneres, per tal d’evitar la confusió entre els consumidors i defensar la producció local.
En 2024, les exportacions agroalimentàries valencianes als Estats Units van aconseguir els 366 milions d’euros, la qual cosa representa un 13% del total exportat a eixe país i un 4% del total agroalimentari del territori. Els productes més exportats, i per tant més afectats pels nous aranzels, són el vi, l’oli d’oliva, les hortalisses, els formatges i la carn.
La Unió exigeix a les institucions europees que alleugerisquen les càrregues normatives innecessàries al sector primari, reforcen la seua competitivitat i prioritzen la defensa dels llauradors i ramaders en l’agenda internacional.




