La coordinació entre l’Ajuntament de Morella i la Generalitat Valenciana reparteix dos milions de litres d’aigua de la Fàbrica Giner a altres punts de tota la comarca

59
PUBLICITAT

La Generalitat porta aigua en camions a diferents basses municipals des del mes de juliol i en les darreres setmanes la Fàbrica Giner és el principal punt de recàrrega

El principal punt d’abastiment per a cisternes ha estat compromés en alguns dies aquest estiu, quan s’han engegat pous auxiliars i s’ha derivat a ramaders a carregar a noves captacions

Durant els mesos d’estiu l’Ajuntament de Morella i la Generalitat Valenciana han lluitat per a garantir l’aigua als ramaders. El consistori morellà ho ha fet en diferents actuacions en les canalitzacions que condueixen l’aigua a la bassa de la Fàbrica Giner, bombeig d’aigua, i adequació de nous punts d’emergència. Mentrestant, la conselleria ha fet arribar a través de cisternes aigua des de la costa cap a les basses comunes de tota la comarca dels Ports. Aquest trasllat d’aigua necessari durant aquest estiu s’ha pogut adaptar amb la millor captació i les pluges que han fet que siga la bassa de la Fàbrica Giner el principal punt de recàrrega i des d’on la conselleria actualment reparteix aigua a la resta de basses comunes de tota la comarca.

Aquest punt es va convertir, ja en plena primavera, en pràcticament l’únic lloc de recollida d’aigua per a les cisternes dels ramaders després que les basses particulars i comunes de diferents punts s’assecaren així com ho va fer també la bassa de la Torre Segura. Per tant, tots els ramaders del terme municipal de Morella es van derivar a la Fàbrica Giner que continuava rebent aigua del riu.

Tot i això, aquesta aigua ha anat disminuint el seu cabal amb diversos moments de gran preocupació després que la bassa baixara més del 60% de la seua capacitat en ple juliol el que dificultava l’extracció d’aigua, però especialment la quantitat disponible per abastir a les explotacions que la utilitzaven. Algun dia del mes d’agost es va arribar a recollir més de 500.000 litres en un sol dia sent incapaç l’aigua d’entrada de suplir a la d’eixida. En aquests moments des del consistori es van posar en marxa els antics pous del complex industrial dels quals es bombava aigua cap a la bassa per augmentar el cabal d’entrada. La regidora de desenvolupament rural, Ana Belén Soro, ha explicat que “des d’aquest moment es va reunir a tots els ramaders afectats per a seguir un ordre de recollida i conscienciar-nos tots de la necessitat de conservar i aprofitar l’aigua al màxim, de no omplir les basses particulars i utilitzar la necessària perquè tots tinguérem suficient”. Al mateix temps, un grup d’aquests es van encarregar de netejar una part de la séquia que dona accés a l’antiga bassa del complex. “Després, el consistori va realitzar unes obres a la connexió entre la bassa històrica, on estaven els patos antigament, i la bassa de recollida d’aigua per camions. Es va aconseguir augmentar el cabal d’aigua de forma considerable i que pujara el seu nivell fins ara que torna a estar al màxim gràcies a aquestes mesures i a les poques pluges que van arribant” ha concretat la regidora.

A més, i per a reforçar el servei que donava aquesta, des del consistori també es va reparar una bassa d’obra de la zona de la Torreta. En aquest punt es van engegar uns pous d’aquesta finca per a tindre així un nou punt de recàrrega. Allí es va derivar part dels camions i tractors de recollida per donar descans a l’altra bassa mentre es recuperava i també per als veïns de la zona que els és més fàcil i proper aquest punt. Per un altre costat, també s’ha tornat a demanar la concessió del toll de la torre Segura, que després de molts entrebancs han autoritzat a poder agarrar aigua d’allí. Així és com es feia abans de fer la bassa gran de 3,3 milions de litres.

Actualment, la situació ha millorat amb les pluges rebudes les darreres setmanes, tot i això, també s’ha actuat en la captació de la bassa de la Torre Segura, que ja es troba al 100% de la seua capacitat un altre cop, i la conselleria continua repartint aigua als punts on la situació encara no ha millorat prou. Per als pròxims mesos es preparen noves actuacions en aquestes captacions les basses municipals i s’està treballant en la creació de noves basses de major capacitat per aguantar majors períodes de sequera.