AVA-ASAJA urgeix ajudes a Govern i Consell per a detindre el sacrifici de vaques a Els Ports per la sequera

195
vaques morella granja
PUBLICITAT

Assegura que els ramaders són incapaços d’assumir els costos de cubes i alimentació

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha reclamat ajudes per a paralitzar el sacrifici de vaques a la comarca dels Ports a conseqüència de la sequera. Segons indiquen, les precipitacions d’aquests dies suposen un lleuger alleujament en zones puntuals de la Comunitat Valenciana, però la històrica sequera que arrossega el sector al llarg de l’any hidrològic (amb un dèficit de pluges del 72% des d’octubre) “provoca situacions tan dramàtiques com el sacrifici de ramat”.

Tal com adverteixen diversos membres de l’entitat, ramaders de la comarca han començat a sacrificar desenes de vaques davant la impossibilitat de continuar afrontant els extraordinaris costos d’alimentació i aigua derivats de la falta de precipitacions.

El delegat d’AVA-ASAJA a Morella, Marc Boix, assegura que “la sequera comença a ser insostenible”. “Aquest hivern no ha nevat i aquesta primavera a penes ha plogut. Com en les muntanyes no hi ha pastures, hem de gastar molts diners en palla, farratge i pinsos. I amb l’aigua més del mateix, com les basses s’han assecat, estem abocats a pagar una barbaritat per a contractar el transport de cubes d’aigua. En la meua granja estic tractant d’aguantar tota la cabanya, però si els números continuen vermells em plantejo vendre les vaques menys productives abans que acabi l’estiu”, segons aquesta part.

A Boix li consta que “altres ramaders no poden més i en els últims dies s’han vist obligats a portar a l’escorxador a més de 50 vaques. Això és un drama, si redueixes la cabanya en excés i tan sobtadament estàs posant en perill, més aviat o més tard, la viabilitat de tota l’explotació. Una vaca sol tardar tres anys a començar a posar-se de part, per la qual cosa parlem d’una activitat que requereix molts anys per a compensar despeses i ingressos. Els efectes de la sequera poden resultar determinantment catastròfics”.

Per això, AVA-ASAJA reclama al Govern i a la Generalitat Valenciana l’aprovació urgent d’una línia d’ajudes destinades als ramaders per a cobrir les despeses excepcionals que impliquen el transport i l’adquisició d’aigua i alimentació animal a les explotacions afectades per la sequera. El president de AVA-*ASAJA, Cristóbal Aguado, assegura que “només una actuació immediata de l’Administració pot ajudar els ramaders a afrontar la falta d’aigua i de pastures i evitar així el tancament de granges”. “En aquest moment tan crític les administracions tenen l’oportunitat de demostrar si prefereixen un sector agropecuari viu o si, per contra, opten per l’abandó, el despoblament, els incendis i el desert”, assegura.

Més reivindicacions

A més d’ajudes directes, AVA-ASAJA sol·licita per a tots els sectors que estan sofrint els efectes devastadors de la sequera les següents demandes: l’aplicació del mòdul zero en la declaració de l’IRPF de l’exercici 2024, un estudi de totes les necessitats hídriques de la Comunitat Valenciana i l’impuls de la reutilització d’aigües depurades, perforacions d’emergència i canalitzacions a les explotacions afectades.

A més, reclama una política hídrica que previnga els cicles de sequera i que contemple la construcció d’infraestructures per a emmagatzemar l’aigua quan plou i distribuir-la a les zones deficitàries quan les necessiten, la millora de les assegurances agràries per a cobrir tots els riscos climàtics i l’aprovació per part del Consell d’Europa de les noves tècniques d’edició genètica per a obtenir cultius millor adaptats al canvi climàtic.