2 nous positius de Covid-19 a Castelló

298

Nota de premsa Generalitat Valenciana

  • Barceló anuncia la creació de 61 places en Salut Mental per a atendre els efectes de l’impacte del coronavirus en la societat
  • Sanitat comença a recuperar serveis que van quedar posposats durant la pandèmia
  • Es confirmen 147 altes i només 11 nous casos de coronavirus en les últimes 24 hores

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat aquest dijous la creació de 61 places en Salut Mental amb les quals “atendre els efectes de l’impacte del coronavirus en la societat i avançar en la implantació de l’Estratègia de Salut Mental de la Comunitat Valenciana”.

“El confinament, l’aïllament de persones majors, la impossibilitat d’acomiadar-nos dels nostres sers estimats com estàvem acostumats, les seqüeles psicològiques de qui ha patit el contagi o dels professionals que han estat lluitant en primera línia, el temor, la incertesa, i l’escenari que s’obri de crisi econòmica i social són factors que ens obliguen a treballar en la gestió de la postcrisi”, ha assenyalat la consellera. Per aquest motiu, es crearan 8 places de psiquiatra, 15 de psicòleg/a, 18 d’infermera especialista en salut mental, 11 terapeutes ocupacionals i 9 treballadors/es socials.

D’altra banda, Barceló s’ha referit a la necessitat d’anar recuperant “de manera progressiva” la normalitat en l’atenció assistencial, ja que des de l’inici de la pandèmia s’han anat adoptant una sèrie de mesures en els diferents departaments de salut amb la finalitat de reduir el màxim possible el contacte interpersonal i, per tant, les possibilitats de contagi. En aquesta línia, s’ha iniciat el camí al revés per a començar a recuperar tots aquestos serveis, com l’inici de l’activitat quirúrgica programada amb la Cirurgia Major Ambulatòria, el reinici d’activitat en els centres d’especialitats o la reobertura dels centres d’atenció primària que van tancar durant l’epidèmia.

Recuperació de la vacunació

Des de l’inici de la pandèmia, i lligat a les mesures de confinament i les recomanacions sobre l’ús dels serveis sanitaris, s’ha produït un descens en els processos assistencials no COVID-19 i, per tant, de les vacunacions.

Per a millorar aquesta situació ja s’ha posat en marxa un sistema de captació activa per a recuperar la vacunació d’aquells menors que no han sigut vacunats en aquests mesos. D’aquesta manera, s’ha començat a contactar amb els pares i mares per via postal o telefònicament.

No obstant això, Barceló ha explicat que de la 2a dosi de vacuna hexavalent, entre març i abril, s’han vacunat 36 menors menys que en el mateix període de 2019 i de la 1a dosi triple vírica, entre març i abril, s’han vacunat 158 menors més que en el mateix període de 2019. Malgrat tot, i a fi de recuperar totalment l’activitat de vacunació, “continuarem realitzant anàlisis mensuals i procedint a la captació activa de tots els casos”, ha apuntat la consellera.

El 93% de les persones a les quals s’ha fet un PCR ha donat negatiu

La consellera ha donat a conéixer que, fins al moment, s’han sotmés a una prova PCR 143.156 persones a la Comunitat Valenciana. De totes elles han donat negatiu 132.687, la qual cosa suposa un 93%. És a dir, només el 7% ha donat positiu. “Cal tindre en compte que aquestes proves no s’han realitzat de manera massiva a la població, sinó principalment als ciutadans i ciutadanes que presentaven símptomes o que havien estat en contacte directe amb el virus”, ha explicat Barceló.

Els resultats negatius per províncies són els següents:
· Alacant: 92%
· Castelló: 90,1%
· València: 93,5%

Actualització de la incidència de coronavirus

Les altes a pacients amb coronavirus segueixen la seua tendència a l’alça i, en les últimes 24 hores, s’han registrat 147 noves altes, que eleven a 12.680 el total de persones curades (el 76,5% de tots els casos detectats). La distribució per províncies és la que segueix: 1.559 a la província de Castelló, 4.512 a la d’Alacant i 6.604 a la de València, a les quals cal sumar altres 5 corresponents a desplaçats.

Quant a casos positius nous, des de l’actualització d’aquest dimecres s’han detectat 11 casos a través de PCR, que eleven a 11.265 el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies es reparteixen de la següent manera: 2 a Castelló (1.570 en total); 4 a la província d’Alacant (3.929 en total); 5 a la província de València (5.761 en total). Cal sumar també 5 no assignats de dies anteriors. A més, un dels no assignats en dies anteriors s’ha reassignat a la província de València.

En aquests moments, queden actius 2.451 casos, un 14,8% de tots els casos detectats des de l’inici de la pandèmia.

El nombre de persones ingressades per coronavirus als hospitals valencians és de 157 -8 menys que en l’última actualització-: 15 a la província de Castelló, d’ells 3 a l’UCI; 57 a la província d’Alacant, d’ells 8 a l’UCI; i 85 a la província de València, d’ells 5 a l’UCI.

El nombre d’altes de professionals sanitaris és de 2.226 i el nombre total de positius en professionals en aquests moments és de 492.

El total de defuncions per coronavirus és de 1.444 en aquests moments. El desglossament per províncies és el següent: 221 a la província de Castelló, 506 a la d’Alacant i 717 a la província de València.

El nombre total de proves dutes a terme per a la detecció del coronavirus han sigut 347.933, de les quals 241.594 han sigut a través de PCR i 106.339 a través de test ràpid.

Actualització de la situació en residències

Actualment hi ha algun cas positiu en 58 centres: 8 a la província de Castelló, 17 a la d’Alacant i 33 a la província de València.

· Residents nous positius: 3
· Treballadors nous positius: 0
· Residents morts: 4

En aquests moments, es troben amb vigilància activa de control sanitari 28 residències en la Comunitat Valenciana: 8 a la província de Castelló, 7 a la província d’Alacant i 13 a la província de València.