1514-2014; 500 anys de pelegrinatge des de Portell fins Sant Pere de Castellfort

808
Pelegrins de Portell
PUBLICITAT

 

Pelegrins de Portell
Pelegrins de Portell

-Nota de premsa

Portell celebrarà durant 2014 el 500 aniversari d’Els Pelegrins. Amb motiu d’aquesta efemèride l’informàtic Quico García ha elaborat un complet bloc en el qual es recull la història, la indumentària, el recorregut, els menjars, els cants … tots els aspectes que fan referència al pelegrinatge que millor es conserva en tot l’interior castellonenc, ja que no s’ha massificat i manté l’essència dels seus principis.

En els arxius del bisbat de Tortosa hi ha documents que fan referència a l’existència del pelegrinatge a 1514 . És per això que aquest any se celebrarà el cinquè centenari. El web reflecteix la història dels pelegrins, la llegenda de Don Blasco d’Alagó, els rituals, la relació dels pelegrins i la prohibició que es va establir en el seu moment perquè no participaren dones, els llibres publicats, els vídeos …

En definitiva es tracta de donar a conèixer aquest singular pelegrinatge que cada dissabte posterior a la Pasqua de Pentecosta recorre el camí que separa Portell de l’ermita de Sant Pere de Castellfort. 12 homes surten de Portell a les 5h del matí per realitzar un recorregut d’uns 15 quilòmetres i quatre hores fins a arribar a les 9h a Sant Pere .

A diferència d’altres peregrinacions que s’han massificat els pelegrins de Portell realitzen el camí sols, únicament acompanyats pel cantor, el capellà i els seus ajudants. A Sant Pere només ells tenen dret a escoltar missa. Quan arriba l’últim es tanquen les portes de l’ermita romànica de Sant Pere. Després d’un dia a l’ermita tornen a Portell on entren quan cau la nit. Només llavors és quan els veïns del poble surten a rebre’ls amb magnificència, portant tots els sants i banderes de l’església parroquial.

– Actes commemoratius

Al web www.portell.es s’ha creat un banner per donar accés directe a aquesta pàgina web. A més del pelegrinatge, que tindrà lloc el proper mes de juliol, l’Ajuntament té previst programar altres actes commemoratius. Després de la festa de Sant Antoni es crearà una comissió que organitzarà els actes. De fet , alguns voluntaris s’han encarregat de cartografiar la ruta a gps perquè els tracks estiguen disponibles per a baixar. També està previst realitzar caminades per donar a conéixer als veïns i visitants quin és el camí dels Pelegrins , que travessa el Paratge Natural Municipal de la Rambla Celumbres. L’alcalde de Portell, Álvaro Ferrer, ha agraït el treball de Quico García per donar a conéixer Els Pelegrins a través d’aquest bloc.