DiaDia

Els quintos i quintes d’Albocàsser mantenen al peu de la lletra una de les tradicions arrelades a la localitat i el seu terme municipal. Dilluns passat van eixir per recórrer al voltant de 90 quilòmetres pel terme d’Albocàsser en una nova edició de la Volta als Masos. En el passat els quintos recorrien les masies durant una setmana per recollir donatius i aliments amb la vista posada en el servei militar.

La “mili” ha passat a millor vida, però a Albocàsser es manté la tradició dels quintos i totes les activitats que organitzen durant l’any. A la Volta als Masos recorren al voltant de 20 masies que segueixen habitades en el terme de la localitat de l’Alt Maestrat. Caminen una mitjana de 15 quilòmetres diaris. Mengen del que els donen de menjar els masovers i dormen on els deixen els propietaris o habitants de les masies.

“No hem tocat el cotxe” asseguren els quintos i quintes que, en finalitzar la setmana, caminen ja exhausts pels camins.

Seguint la tradició un cargol de mar els serveix per anunciar als masovers que són a prop, que estan arribant. A més van proveïts de gaiatos i bota, tal com van fer els seus pares i avis.

La volta als Masos finalitzarà el dissabte a la vesprada quan els veïns d’Albocàsser eixiraan a rebre els quintos i quintes després del seu periple pel terme d’Albocàsser.

Per xics i xiques és tota una experiència, ja que és la millor manera de conèixer sobre el terreny el terme d’Albocàsser, les seves planes, barrancs i cultius.

-Durant l’any

Els kintos segueixen sent partíceps o protagonistes de diverses activitats organitzades durant l’any. Així, assumeixen el protagonisme en la cavalcada dels Reis Mags, Pasqua, les festes patronals, la Volta als Masos i també cantant en la nit de Les Cartes, amb motiu de la festivitat de la Puríssima.