La unió entre esport i psicologia de la mà de Jahel Molina

2893
La unió entre esport i psicologia de la mà de Jahel Molina
La unió entre esport i psicologia de la mà de Jahel Molina
PUBLICITAT

L’esport forma part de les nostres vides. Siguem d’aquells que ens calcem les esportives o dels quals preferim veure-ho per la televisió, ningú pot negar tenir alguna relació amb aqueix món. Però no tot és allò que veiem en un camp de futbol o a través d’una pantalla. Per a fer possible que els esportistes arriben on estan i realitzen cada dia el seu treball de forma activa i efectiva existeix una figura potser desconeguda per a molts: la del psicòleg esportiu.

Jahel Molina, natural de Vilafranca, és graduada per la Universitat Jaume I en psicologia i actualment realitza un màster en Psicologia de l’Esport i de l’Exercici Físic en el COP (Col·legi Oficial de Psicòlegs). Gràcies als seus estudis, està molt vinculada al Villareal C.F. on porta dos anys realitzant pràctiques amb algunes de les lligues inferiors del club i en la secció femenina, a més actualment treballa en Mugendo, una escola d’arts marcials de Castelló.

Per a entendre en què es basa el treball de Molina i d’aquells que com ella treballen braç a braç amb esportistes de totes les edats, des de la base fins a la elit, cal saber què és un psicòleg esportiu. Aquesta figura, segons assenyala Molina, s’encarrega “d’utilitzar la psicologia per a millorar el rendiment, ajudar als esportistes a aconseguir una meta i dotar-los d’eines per a millorar les seues aptituds que els permeten afrontar la competició de manera més eficient” es pot entendre, per tant, com un entrenament a nivell psicològic/mental per a ajudar-los a aconseguir els seus objectius o afrontar situacions concretes com per exemple manejar la pressió en una competició decisiva o en cas de recuperació després d’una lesió.

Reforçant la ment des de la base
La primera etapa en la qual pot o deu actuar la psicologia esportiva és la infància, ja que els més xicotets encara es troben en “períodes de major aprenentatge”. Però no solament cal treballar amb els xiquets i xiquetes, segons assenyala Molina, “també és important treballar amb la formació dels entrenadors perquè coneguen les etapes” i tinguen majors coneixements sobre “com aprèn l’ésser humà al llarg d’aquestes etapes”. D’aquesta forma, “poden adaptar millor els entrenaments i adequar-los a l’edat” dels xicotets.

De l’esport durant la infància, la psicòloga ressalta que l’esport infantil “és important formar esportistes però sobretot persones”. Aquests anys de creixements són “un bon moment per a treballar els valors i transmetre, a través del joc, els valors de l’amistat, la confiança, el respecte i el companyerisme”.

Per a amateurs o professionals
La figura del psicòleg esportiu no ha d’entendre’s solament com aquella que està per a ajudar o guiar als qui es dediquen professionalment al món de l’esport sinó com la de la persona que està per a ajudar mitjançant un entrenament psicològic en el progrés de qualsevol que vulga realitzar algun tipus d’esport.

Així, es pot prendre per cas als qui volen començar a córrer però no saben com començar, bé siga per falta de motivació, de temps o de planificació. En aquests casos, el paper del psicòleg esportiu és el d’ajudar als qui busquen aconseguir una meta o propòsit i consideren que necessiten l’ajuda d’un professional que els guie o els ajude a planificar el seu camí.