Xiquets i xiquetes de Vilar de Canes coneixen com es fabrica un mòbil amb ‘Construeix Valors’

201
PUBLICITAT
  • L’alumnat ha vist les fases del cicle productiu dels aparells electrònics i ha reflexionat sobre les desigualtats socials i econòmiques que es produeixen en ell

L’aulari de primària del CRA L’Aiguaneu de Vilar de Canes ha participat en el projecte ‘Construeix Valors’ de la ONGD Medicusmundi Mediterrània. Tres xiquets i xiquetes de primària, Carmen, Noa i Guille, han conegut el cicle productiu dels aparells electrònics i han reflexionat sobre les diferents desigualtats i pràctiques no sostenibles que ocorren en ell.

En una jornada teoricopràctica, l’alumnat ha vist les diferències entre els països on s’extrauen els minerals i es fabriquen els dispositius i aquells que els consumeixen. Ha cridat especialment l’atenció que en gran part del procés productiu treballen xiquets i xiquetes com ells, els qui no tenen l’oportunitat d’anar al col·legi. També han vist que els minerals amb els quals es fabriquen els components dels aparells electrònics més coneguts, com poden ser els mòbils o els ordinadors, no són il·limitats. A continuació, s’ha explicat com el transport des dels països de creació fins al consumidor final produeix contaminació ambiental, ja que es recorren grans distàncies bé per mar, aire o terra.

Per a fer més visual les explicacions i cerca de solucions davant els problemes sorgits, han utilitzat els materials interactius de Lego Educació per a crear dues maquetes: una mina i un vaixell. Aquestes maquetes formaran part d’una exposició de treballs de l’Alt Maestrat oberta al públic en general.

El projecte és finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.