Ximo Puig presenta la Ruta 99 per a promocionar i donar visibilitat als municipis amb menys de 100 habitants de la Comunitat Valenciana

1052
PUBLICITAT

Nota de premsa Generalitat Valenciana

https://www.youtube.com/watch?v=btiRne1ee2o
  • El president de la Generalitat ha presentat la proposta que pretén donar a conéixer els 24 municipis menys poblats
  • El web www.ruta99.gva.es detalla “els valors i atractius” de la gastronomia i patrimoni natural i històric d’aquestes localitats, així com la seua oferta de restauració i allotjament
  • Es preveu una segona fase, denominada ‘Ruta 99 Plus’, en la qual participaran municipis amb major població, establiments turístics i entitats col·laboradores com l’IVAM o Correus

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat la ‘Ruta 99’ un projecte de promoció turística amb el qual es pretén donar visibilitat als 24 municipis de la Comunitat Valenciana de menys de 100 habitants que es troben en risc de despoblació.

Durant l’acte de presentació, en el qual també ha participat la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, el president ha assenyalat que la proposta “mostrarà l’interior més autèntic de la Comunitat Valenciana, des de Famorca fins a Herbers” i permetrà “conéixer millor la nostra terra i conéixer-nos millor tots els valencians”.

El cap del Consell ha assegurat que aquesta iniciativa constitueix “una espècie de Camí de Santiago a la valenciana, que naix front al mantra de l’Espanya buida”, i ha manifestat que “farà visible que els pobles de l’interior de la Comunitat no estan buits sinó plens de vida, de valors i d’oportunitats”.

Ximo Puig també ha assenyalat que la ruta contribuirà a “canviar el relat derrotista sobre aquestes poblacions cap a un relat positiu” en explotar tot el seu potencial, el seu patrimoni, la seua naturalesa i la seua gastronomia.

Així mateix, el president ha valorat la col·laboració entre administració autonòmica i local per a posar en marxa aquesta iniciativa, que segons ha explicat “naix amb la filosofia clara d’anar de la mà dels municipis més xicotets”.

Finalment, ha destacat que aquest projecte constitueix “una acció estratègica amb vocació de permanència” i ha anunciat la posada en marxa d’una segona fase, sota la denominació de ‘Ruta 99 Plus’, a la qual s’aniran sumant altres municipis amb més població, així com establiments que seran considerats ‘Amics de la Ruta 99’, i entitats col·laboradores com l’IVAM o Correus.

Agenda 20-30

Segons el cap del Consell, la Ruta 99 forma part de l’Agenda 20-30 d’AVANT, que constitueix “el Llibre blanc contra el despoblament valencià i que mostra la via cap al doble objectiu d’evitar que ningú se’n vaja del seu poble per falta d’oportunitats i de millora de la qualitat de vida en tots els racons de la Comunitat”.

En aquest sentit, ha recordat alguns dels programes que s’estan desenvolupant, a través d’VANT com el programa Reviu, “que permet mantindre oberts col·legis i activitats bàsiques”; la instal·lació de caixers automàtics en zones despoblades; el programa Itinerant; els crèdits de l’IVF per a empreses de l’interior o el recent acord amb Correus.

Cal destacar que actualment 180 municipis de la Comunitat Valenciana es troben en risc de despoblació i concretament a la província de Castelló el 60% d’aquests municipis no arriben als 200 habitants.

Funcionament de la ruta

La iniciativa es desplega a través del web www.ruta99.gva.es on es detallen els valors i atractius d’aquests municipis (la seua gastronomia, patrimoni natural i històric, les seues rutes senderistes, així com propostes d’on menjar i dormir) que no solen formar part de les rutes turístiques habituals.

De nord a sud de la Comunitat, la Ruta 99 fa parada en aquelles comarques més afectades per la despoblació. Formen part de la ruta, a Castelló, a la comarca dels Ports: Herbers, Palanques, Vallibona i Villores; al Baix Maestrat, Castell de Cabres; a l’Alt Palància: Higueras, Matet, Pavías i Sacañet; a l’Alt Millars: Espadilla, Fuente la Reina, Fuentes de Ayódar, Torralba, Torrechiva, Vallat, Villamalur i Villanueva de Viver; a València, al Racó d’Ademús, s’inclou la Pobla de Sant Miquel i a La Vall d’Albaida els municipis de Sempere i Carrícola; i a Alacant, la ruta s’estén fins al Comptat, a Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos.

La Ruta 99 disposa als i les viatgeres d’una credencial, a l’estil del Camí de Santiago, que es pot segellar en cadascun d’aquests municipis, convidant als “pelegrins valencians” a recórrer-los en grup, ja siga amb moto, amb bici o a peu i ofereix diferents recompenses, a manera simbòlica, per superar les diferents etapes.

Promoció

Per a la promoció de la ruta s’ha comptat amb la banda de rock valenciana, Bajoqueta Rock, que ha creat un tema específic, que s’inclou en el vídeo promocional de la ruta.

Així mateix la fotògrafa, Marga Ferrer, presenta la mostra ‘La mirada interior’, una exposició itinerant composta per fotografies de cadascuna d’aquestes poblacions que posa rostre a l’interior de la Comunitat, a través dels veïns i veïnes que l’habiten.