Ximo Puig anuncia que sol·licitarà que la Comunitat Valenciana passe a la fase 2 l’1 de juny

413
PUBLICITAT

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que aquesta setmana la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública presentarà la documentació per a sol·licitar que el conjunt de la Comunitat Valenciana passe a la fase 2 a partir de l’1 de juny i també ha plantejat al Govern central la necessitat d’abordar amb les comunitats l’adopció de mesures per a garantir la igualtat de les famílies en l’accés a les mascaretes.

Així ho ha avançat durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de l’onzena reunió mantinguda amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes per a abordar la situació de la pandèmia de COVID-19.

El president ha subratllat que les dades sanitàries i les recomanacions de persones expertes aconsellaven aquesta setmana consolidar la situació i no demanar la progressió a la fase 2 a partir del 25 de maig. Es va decidir “per prudència, per responsabilitat i per no anar cap endarrere en aquesta desescalada”.

No obstant això, ara, després de la bona evolució sanitària constatada aquesta setmana, a partir d’aquest mateix dilluns es presentarà la documentació per a sol·licitar que tota la Comunitat puga entrar en la fase 2 a partir de l’1 de juny.

“Així tindrem la garantia necessària per a una reactivació més robusta, més vigorosa, perquè és molt allò que ens juguem. Per això, ha afegit “anem pas a pas” i “amb prudència, amb confiança, amb responsabilitat”, ja que la Generalitat “mai serà imprudent” amb la salut de la ciutadania.

El president ha explicat que l’evolució de la pandèmia és clarament positiva en la Comunitat Valenciana, com això de mostra que, en els últims 15 dies, han augmentat un 23% les altes, s’han reduït les persones hospitalitzades a menys de la meitat i a més el nombre de persones ingressades en les UCI són 32, una tercera part de les quals hi havia fa dues setmanes.

Respecte a la incidència en els últims 14 dies, ha subratllat que la mitjana de casos continua sent 2,5 vegades inferior a l’estatal. “Som la segona comunitat que més ha incrementat el número de PCR: un 20% més en la setmana passada. I hem descobert un fet interessant: de les 5.300 proves realitzades entre el dijous i el divendres, només un 7% de casos van ser positius. Això ens indica que la transmissió és baixa i que som capaces d’anar detectant-la diàriament”, ha defensat.

“Si bé s’ha detectat un repunt en l’índex de reproducció del virus que ens obliga a ser prudents” la situació “és més favorable que fa dues setmanes i que la setmana passada”, ha afegit.

-Garantir la igualtat en l’accés a les mascaretes

Puig ha defensat en la conferència de presidents i presidentes que el Govern i les comunitats autònomes han de “trobar una solució” per al cost econòmic que comporta l’ús obligatori de les mascaretes. “La pandèmia no pot agreujar les desigualtats. No podem deixar en hibernació el principi d’igualtat que inspira el nostre model social”, ha reivindicat.

“Hem de buscar una solució”, ha dit Puig referent a això, que ha advocat per “una corresponsabilitat d’anada i volta”. “La gent està fent un esforç per l’Estat frenant el contagi. Ara, l’Estat ha de fer un esforç per la gent en aquesta qüestió”.

El cap del Consell també ha plantejat en la reunió la necessitat de configurar un marc legal per a la reactivació econòmica que permeta donar seguretat i facilitar la inversió i la col·laboració públic-privada.

A més, el president ha demanat la creació d’un Centre Estatal de Salut Pública amb presència i participació de les comunitats autònomes, per a comptar amb major capacitat de reacció davant les epidèmies.