Ximo Puig anuncia que el suport financer del Consell a Marie Claire ascendirà a 12 milions d’euros

961
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el suport financer del Consell a Marie Claire ascendirà a un total de 12 milions d’euros a través de dos préstecs en el marc de el Fons Valencià de Resiliència, amb l’objectiu d ‘ “assegurar la completa viabilitat d’aquesta societat estratègica tant en termes econòmics com territorials i de generació d’ocupació per a una comarca en risc de despoblament”.

“A través del Fons Valencià de Resiliència, en el marc de Fininval, des del Consell volem donar suport i garantir la viabilitat de totes aquelles empreses estratègiques per a la nostra economia que ja han esgotat totes les seues vies de finançament, però que considerem, per les seues característiques i importància econòmica, que han de seguir operant “, ha apuntat el president durant la seva visita a l’empresa castellonenca, on ha mantingut una reunió amb el comitè d’empresa i amb representants de la societat i els ha traslladat la decisió adoptada pel Comitè Executiu de Fininval dimarts passat.

D’aquesta manera, la firma castellonenca amb seu a Borriol, de la qual depenen actualment més de 500 famílies, rebrà un total de 12 milions d’euros en crèdits de l’Institut Valencià de Finances a través de dues operacions de 9,5 i 2, 5 milions d’euros, ambdues a través de la línia ‘Fininval-Suport a empreses estratègiques afectades per la COVID-19’ que s’emmarca en el Fons Valencià de Resiliència.

“El compromís del Consell amb aquesta empresa històrica dedicada a la confecció i comercialització de mitges i d’altres productes és clar, a l’igual que és el nostre compromís amb la reindustrialització del conjunt de l’economia valenciana”, ha apuntat el president de la Generalitat, qui ha defensat la necessitat que la Comunitat Valenciana aprofite els recursos de Fons de Recuperació de la UE “per rellançar aquelles indústries que han estat la nostra senya d’identitat, com són el tèxtil o el calçat”. “Estem davant d’una oportunitat històrica per avançar en digitalització, sostenibilitat i resiliència i aconseguir que les nostres empreses tornen a ser competitives en el nou món globalitzat”, ha indicat el president de la Generalitat.

A més, Ximo Puig, ha agraït el treball i l’esforç que han realitzat tant els directius de l’empresa com els seus empleats i empleades per “adaptar-se a les noves circumstàncies derivades de la COVID-19”, a l’ésser una de les grans empreses valencianes que ha readaptat la seva producció per a la fabricació de productes vinculats a la crisi sanitària, com màscares i bates, i s’ha mostrat confiat que “sabran també aprofitar totes les oportunitats que els fons europeus brindaran a les pimes per adaptar-se a les noves exigències de digitalització i innovació “.

-Rúbrica del préstec inicial de 9,5 milions d’euros

El president ha estat acompanyat en la seva visita a Marie Claire pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; pel director de l’Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca; així com per l’alcaldessa de Vilafranca, Silvia Colom, que han participat en la rúbrica del primer préstec concedit a l’entitat per valor de 9,5 milions d’euros i aprovat pel ple de Consell el passat 12 de juny.

Com ha explicat el director de l’IVF, Manuel Illueca, “a través d’aquesta línia de finançament s’ofereixen tant préstecs ordinaris com préstecs participatius als quals les empreses poden optar indistintament amb l’objectiu que tinguen les màximes facilitats i els productes s’adapten a les seves necessitats “.

En concret, Marie Claire va sol·licitar al Consell una operació de finançament estructurat en dos trams per un valor total de 12 milions d’euros. La primera d’elles amb un import de 9,5 milions d’euros ha estat rubricada aquest dijous i consta d’un préstec sènior per 7,7 milions d’euros i d’un préstec participatiu per valor de 1,8 milions d’euros.

El préstec sènior té un termini de venciment de sis anys i contempla un tipus d’interès variable de l’0,5% durant el primer any, de l’1% en el segon i tercer any, i finalment, del 2% en els tres últims anys de l’operació.

Per la seua banda, el préstec participatiu s’atorga amb venciment a deu anys, i un interès que consta d’un marge fix sobre l’Euribor a un any, equivalent al 4%, i un marge variable que es determinarà en funció de la rendibilitat financera de l’empresa, i podrà arribar a un màxim de l’1%. Per a les liquidacions d’aquesta operació s’ha disposat un calendari irregular d’amortitzacions, els imports van augmentant amb el transcurs de l’operació.

-Crèdit participatiu de 2,5 milions d’euros

Per a l’aprovació per part de la Comissió Gestora de Fons Valencià de Resiliència del segon préstec, el Consell va aprovar el passat divendres 18 de juny una ampliació de crèdit d’aquest fons, que estava dotat inicialment amb 10,1 milions d’euros. El segon tram s’instrumentarà com un préstec participatiu a 10 anys, amb quatre de carència, i es preveu que puga aprovar-se en la primera quinzena de juliol.

“Aquest crèdit resulta imprescindible per garantir la viabilitat de l’empresa a mitjà termini i permetrà a Marie Claire executar en la seua totalitat el seu pla de negoci, de manera que quedarà garantida la capacitat de devolució de la totalitat del finançament aprovat”, ha apuntat el director de l’IVF després d’assegurar que amb aquests recursos “l’empresa va a tindre capacitat de mantenir un patrimoni net positiu, continuar amb la seva producció i, per descomptat, assegurar els centenars de llocs de treball que, de manera directa o indirecta, depenen de la continuïtat de la firma “.

-Condicionants especials

Això no obstant, tal com ha apuntat el responsable de l’IVF, la formalització d’aquestes operacions ha comportat una sèrie de condicions especials que Marie Claire està obligada a complir al menys fins a la cancel·lació del préstec sènior.

Entre aquestes cal destacar el caràcter finalista del préstec que obliga a satisfer el deute pendent amb els treballadors i les treballadores i creditors de l’empresa, atenent a un ordre de prioritats preestablert; l’obligació de continuar amb l’activitat productiva a la localitat castellonenca de Vilafranca; i una sèrie de cauteles pel que fa a el manteniment dels llocs de treball, de manera que és necessari per a l’empresa sol·licitar autorització a l’IVF per plantejar davant l’administració un ERTO o un ERO.

Addicionalment, s’ha exigit a la firma “la màxima diligència” en el compliment de el Pla de Viabilitat plantejat pels nous propietaris de l’empresa en la seua sol·licitud de finançament. De fet, la informació sobre el grau de compliment de les diferents iniciatives previstes en el mateix haurà de ser actualitzada cada sis mesos a través d’un informe preparat per una persona experta independent nomenada per l’empresa d’acord amb l’IVF.

A més, la comissió gestora de Fininval podrà declarar el venciment anticipat de l’operació en cas de flagrant incompliment del pla de viabilitat que acompanya la sol·licitud de finançament.

Entre les iniciatives proposades per l’empresa es troben diferents actuacions estratègiques, com la posada en marxa d’una nova estratègia comercial encaminada al reposicionament de la marca i el creixement d’una nova línia de negoci sanitari, amb nous contractes en l’àmbit públic o privat. Així mateix, la societat es compromet a reduir costos generals per aprovisionaments i matèries primeres, així com a disminuir els costos logístics, entre altres mesures.

El contracte de finançament estableix que l’aplicació d’aquestes mesures podrà ser progressiva durant els quatre primers anys, fins arribar al 100% a partir del quart any.