Ximo Puig anuncia el disseny d’un mapa de la Comunitat Valenciana que establirà zones de preferència per a la instal·lació immediata de renovables

420
PUBLICITAT

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el disseny d’un mapa de la Comunitat Valenciana on s’establiran les zones de preferència per a la instal·lació de plantes d’energia renovable, l’autorització de les quals es concedirà de manera immediata.

Així ho ha anunciat després de la reunió de treball sobre energies renovables amb el conseller d’Hisenda i el Model Econòmic, Arcadi España; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; la consellera dAgricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, i la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró.

El mapa, en disseny del qual participaran tots els departaments del Consell implicats en la matèria i que s’espera tenir preparat en 6 mesos, pretén accelerar les instal·lacions energètiques i, alhora, minimitzar l’impacte de la instal·lació d’aquestes plantes, preservant les zones més sensibles, com les que pertanyen a la xarxa Natura 2000 o declarades LIC, per la qual cosa s’atendrà també a la realitat territorial de cada municipi.

Les diferents zones es determinaran tenint en compte criteris paisatgístics, mediambientals, industrials, patrimonials, i de dotació de xarxes elèctriques, i també s’atendrà a allò establert a la Llei de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana, així com a la normativa europea que el Parlament té previst aprovar els propers dies.

Ximo Puig ha assenyalat que hi ha molt espai a la Comunitat Valenciana on la instal·lació de renovables “no generaria cap impacte negatiu”, i ha reiterat que cal disposar d’energia verda, per aconseguir la sobirania energètica, i per continuar avançant en la descarbonització i minimitzar l’impacte del canvi climàtic.

Finalment, el president ha assegurat que les iniciatives del Consell es troben alineades amb les mesures que té previst adoptar el Parlament Europeu i que impliquen arribar al 54% de les energies renovables al conjunt d’Europa el 2030, cosa que mostra una “consciència” clara i determinada a favor de l’acceleració de les renovables a tot Europa”.

Acceleració d’expedients

El cap del Consell també ha explicat que la Generalitat ha rebut un total de 391 sol·licituds d’autorització d’instal·lació de plantes de renovables, que suposarien la generació de 5.500 megawatts, de les quals se n’han resolt 113 i 45 han estat autoritzades.

Així mateix, ha assenyalat que del total de les sol·licituds pendents de resolució, 64 van ser presentades amb anterioritat al 2020, per la qual cosa hauran de ser resoltes abans del 25 de gener del 2023, tal com va establir el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic , “per tal de limitar l’especulació en aquest procés”, ha manifestat.

Puig ha insistit que l’acceleració de la implantació de renovables constitueix un “objectiu prioritari” per al Consell, i ha mostrat la seva esperança que la majoria dels expedients que es troben en tramitació siguin resolts favorablement.

En aquest sentit, també ha avançat que el Consell reforçarà els recursos humans necessaris per a la tramitació dels expedients i dʻaquesta manera “poder complir els compromisos”, de la mateixa manera que ha insistit que “totes les conselleries estan alineades” amb lʻaposta per les energies renovables.

Així mateix, s’ha mostrat convençut que la Comunitat Valenciana disposarà el 2023 d’un “desplegament de renovables” que, juntament amb la investigació en hidrogen verd, farà possible “ser exportadors d’energia”.