Nota de premsa de la Generalitat Valenciana
La Vicepresidència Segona i Conselleria de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica destinarà 25 milions d’euros a la recuperació d’espais públics dins del programa Pla Conviure, pel qual es veuran beneficiats 163 municipis de la Comunitat Valenciana. Dels 25 milions d’euros totals, 12 milions corresponen a la província de Castelló, 12 milions a la província de València i més d’1 milió d’euros a la província d’Alacant.
L’objectiu del ‘Pla Conviure’ és la rehabilitació i adequació d’edificis del patrimoni municipal de caràcter social, cultural o històric, així com l’adequació de carrers, places o zones d’esbarjo o esbarjo, amb la finalitat de millorar les infraestructures i equipaments de el nostre territori de manera eficaç, ràpida, eficient i sostenible.
El vicepresident segon i conseller de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha destacat que “es tracta d’un pla fonamental que permetrà, per primera vegada, poder establir una estratègia de rehabilitació a escala local que situï definitivament la transició verda al centre de les agendes municipals de la Comunitat”.
La secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto, ha assenyalat que “l’objectiu d’aquest pla és donar suport i treballar juntament amb l’administració local per iniciar la recuperació en un context de descarbonització de l’entorn construït, fent servir l’arquitectura per construir nuclis urbans més sostenibles i inclusius”.
Estratègia local de rehabilitació
El director general de Qualitat i Rehabilitació, Alberto Rubio, ha indicat que s’han concedit 3.000 euros dʻajuda bàsica als 163 municipis per sufragar la despesa de redacció de la fitxa per a una estratègia local de rehabilitació de lʻentorn construït.
La fitxa proporciona una sèrie de dades, fruit d’un diagnòstic detallat, a partir de les quals cada municipi pot establir prioritats i fixar un calendari d’intervencions en matèria de rehabilitació. El disseny de la fitxa i la seua automatització – elaborada per l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE)- permeten tenir una única base de dades centralitzada i poder, així distingir quins són els punts en comú de les estratègies de rehabilitació de cadascun dels municipis.
Les sol·licituds presentades de forma telemàtica han estat 234, de les quals 218 són vàlides i 16 anul·lades en ser sol·licituds duplicades, per la qual cosa han estat 163 finalment les que es proposen per a adjudicació.
Ajuts per a rehabilitació i millora de l’entorn urbà
Així mateix, s’han concedit fins a 500.000 euros d’ajuda complementària a 59 municipis fins a esgotar la partida pressupostària per subvencionar actuacions de rehabilitació i millora de l’entorn urbà. Els municipis beneficiats són: 28 de Castelló, 28 de València i 3 d’Alacant.
La instrumentalització de les obres anirà a càrrec dels municipis. En aquest sentit, Alberto Rubio, ha subratllat que “des de la Conselleria estem apostant per entorns urbans de proximitat, amb serveis, equipaments i espai públic accessible i amable. Pretenem afavorir urbs més inclusives, densificant allò existent i facilitant la seva cohesió social. sentit, és fonamental la complementarietat de la millora de l’entorn urbà i la rehabilitació d’edificis”.