Vistabella tanca amb èxit la tretzena edició de les Jornades de Memòria Històrica

243
PUBLICITAT

Del 8 al 15 d’agost Vistabella ha acollit les Jornades de Memòria Històrica, en les quals han destacat l’exhumació de la fossa del Mas dels Arcs, diverses presentacions tant literàries com de còmics, exposicions, xarrades i visites guiades.

L’alcalde de Vistabella, Jordi Alcón, ha afirmat que “Estem molt contents amb el resultat que han tingut, un any més i ja van tretze, les Jornades de Memòria Històrica. Per a nosaltres, aquest esdeveniment és fonamental per a ajudar a recuperar i dignificar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i, per això, continuem apostant fidelment per ell. La nostra memòria, la dels nostres veïns i veïnes, ha de mantindre’s viva i no perdre’s amb el pas dels anys”.

Sobre l’’exhumació de la fossa del Mas dels Arcs, la qual s’ha efectuat a càrrec de l’Associació Científica ArqueoAntro i ha quedat englobada dins de la X campanya del Front de Llevant, l’alcalde ha incidit en què  “Ha sigut una campanya molt reeixida, ja que s’ha trobat un cos sencer. Ara, l’han portat al laboratori per a analitzar-lo i, amb l’ADN, intentar identificar la seua identitat”.

Així mateix, el dissabte 13 l’Antiga Presó va ser escenari de diverses presentacions literàries: ‘Abans de l’alba’ de Miquel Osset Hernández; ‘Històries de vida al Castelló de la guerra i la postguerra’ de Maria Isabel Peris Muiños, ‘Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria’ de Joan Lluís Porcar Orihuela, i ‘Els anys que vam viure perillosament. Cròniques de lluites i repressió al nord valencià (1938-1981)’ de Josep Miralles Climent; tots ells membres del Grup per la revolta de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC).

El diumenge 14 l’Antiga Presó va tornar a ser el lloc triat per a les activitats amb la presentació del còmic ’49a Brigada Mixta, crònica d’un soldat’ a càrrec dels seus autors Jordi i Alain Pitarch Salvador, la inauguració de l’exposició ‘Entre la pintura i el còmic’ de Jordi Pitarch i la xarra ‘Muntanyes de Llibertat, Sucaina 1938’ oferida per Ernesto Rodrigo Guillén. 

Finalment, el dilluns 15 d’agost es va celebrar una visita guiada a les trinxeres del Mas del Boiro i el Mas de la Serra com a colofó final a Jornades de Memòria Històrica que resultaren ser tot un èxit.