Vistabella ret homenatge a la Dona Rural amb música i debat

100
Presentació de la jornada
PUBLICITAT

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Vistabella del Maestrat la jornada ‘Dones i Música des de la ruralitat’ on el programa d’activitats i actes estava enfocat a reivindicar i recordar la figura de la Dona Rural. Des del punt de vista de músiques i balladores, però també com a peces clau per al desenvolupament dels pobles com a dinamitzadores de la vida social, cultural i familiar. Un reconeixement a les dones que han fet créixer el municipi durant tots els últims segles, figures imprescindibles a les quals s’han retut homenatge, en un exercici de memòria del territori on la música en directe i els col·loquis han sigut protagonistes. Aquesta proposta cultural s’ha emmarcat en el Dia Internacional de la Dona Rural, fixat el diumenge 15 d’octubre.

La regidora de Vistabella del Maestrat, Laura Tena, juntament amb la diputada a les Corts Valencianes, Vero Ruiz, van obrir a l’Antiga Presó el programa concentrat en la recuperació de la memòria de la Dona Rural. Durant tota la vesprada es van succeir torns de paraula des del punt de vista de músiques, professores i gestores de l’àmbit musical, per conèixer el paper de la dona en el sector musical ahir i avui. Sonia Soro, professora de Musicologia al Conservatori Superior de Música de València; Sonia Alegre, qui va tractar la gestió musical; i la cantant i investigadora Aina Monferrer, qui va participar amb una anàlisi de l’actual sector musical i la influència de les dones en ell, van ser les ponents. Les tres van participar en un col·loqui que va tancar els actes de debat i reflexió.

El Centre d’Estudis de Penyagolosa també va participar amb una exposició fotogràfica evocadora sobre les arrels socials i culturals del municipi amb ‘Les dones de Vistabella del Maestrat. Dones de carrasca’. El directe del grup Dayan Soul va tancar el programa vespertí al Pati de la Casa de la Llum. Aina Monferrer, ponent per la vesprada i considerada una de les artistes més rellevants en l’escena musical valenciana actual, va ser la principal protagonista per la nit amb un concert al Casal Jove.

La cantant i humorista Pepa Cases va aportar el seu repertori musical el diumenge pel matí amb un espectacle a les Eres de Troia, on va tancar tot el programa de ‘Dones i Música des de la ruralitat’. No obstant això, a primera hora del matí es va celebrar a la Plaça del Dau un tradicional bureo, ball primordial dels homes i dones del poble. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana, el Centre d’Estudis de Penyagolosa, l’Aplec de Penyagolosa i el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.