Vistabella registra la temperatura més baixa de la història al territori valencià

483
Neu a Vistabella.

La xifra, que ha marcat -26,1 ºC ha estat recollida a un observatori situat a la zona del Cap del Pla 

Vistabella del Maestrat s’ha adjudicat un nou rècord. Un dels observatoris instal·lats al terme de la localitat ha registrat la temperatura més baixa de la història a tot el territori valencià, amb una xifra de -26,1 ºC. El vicepresident de l’Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET), Raül Agut, i el soci Pablo Solsona van col·locar un aparell a la zona del Cap del Pla de Vistabella amb l’objectiu de recollir dades significatives.

Tot i que la xifra s’ha conegut el cap de setmana, la temperatura de rècord fou registrada el dia 12 de gener sobre les 2 de la matinada. «Les termografies dels dies anteriors, és a dir, les estimacions que ens arribaven via satèl·lit de la temperatura ambient en la zona ens donaven pistes del que podríem recollir», afirma Agut. L’any passat els membres d’AVAMET ja van instal·lar un aparell en la zona i van comprovar que les temperatures baixaven notablement enlloc. 

Tanmateix, els dos experts afirmen que la dada encara hagués sigut més baixa si el vent hagués estat en calma. «La xifra data prop de les 2 de la matinada, el més normal és que la temperatura continue baixant fins l’eixida del sol, però en les hores posteriors al registre el vent no hi era en calma», explica Agut.

Pablo Solsona ha argumentat que per a que es done un número tan baix com aquest han de confluir tres aspectes. «S’han de mesclar 3 ingredients, que hi haja neu al terra, que hi haja vent el calma, i que tinguem temperatures d’aire fred en l’atmosfera», ha dit Solsona. Per ara, aquestes condicions s’han donat a Vistabella del Maestrat, on el 12 de gener de 2021 serà recordat  per sempre. 

Font: AVAMET