Entre mitjans de maig i finals de juny o principis de juliol arriba la Tuber Aestivium, la tòfona d’estiu. A l’interior castellonenc ha començat a recol · lectar. Les tempestes que van caure en l’entorn de Vilafranca, Portell, Castellfort i Ares a mitjans de maig podrien incrementar la seva grandària, segons comenten els truficultors.Fins fa uns anys la tòfona d’estiu no s’apreciava en excés, però en l’actualitat pot arribar als 50-60 euros per quilo. De fet a l’interior de Castelló ja han sorgit iniciatives per comercialitzar-la. Biopenyagolosa la ven en caixes que es poden adquirir per 10 euros.
Aquest any segons un conreador de Portell “tindran la mida d’una pilota de taula”. La seva aroma no és tan intens com el de la tòfona negra, però es troba en un nivell molt més superficial. “Per això els gossos la troben amb més facilitat”. La tòfona d’estiu no està tan amagada com la negra i és més abundant. Les formes de consumir són variades. El mateix conreador de Portell apuntava que “si la deixes en oli d’oliva un o dos dies i després la barreges amb formatge tendre està riquíssima”. A Vistabella, el proper 28 de juny, la tòfona complementarà a la patata en unes jornades convocades sobre el cultiu del tubercle. Un dels majors riscos per a la tòfona d’estiu és que es pugui trobar ja podrida. És per això que els cercadors, amb els seus gossos, afinen les seves arts per trobar-la i obtenir per ella el millor preu.