Vistabella dins del pla de la Conselleria de Sanitat per millorar l’atenció en zones rurals remotes

497
1-IMG_1745
PUBLICITAT

Vistabella del Maestrat tindrà un Punt d’Atenció Continuada del Pla REMOT, un nou programa de capacitació del personal d’Atenció Primària, els Centres de Salut i els Consultoris Auxiliars associats dels municipis rurals remots de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu del Pla REMOT és capacitar al personal mèdic i d’infermeria perquè atenga les urgències, amb la finalitat d’estabilitzar als pacients crítics fins a l’arribada de les unitats d’emergències Sanitàries (SAMU).

Aquesta iniciativa se suma la cobertura habitual dels serveis d’emergències i beneficiarà aquest mateix any a prop de 18.000 habitants de 47 municipis i pedanies remotes de la Comunitat Valenciana.

El programa REMOT se sustenta en tres pilars: formació, dotació d’equipament i coordinació amb el Centre d’Informació i Coordinació de les Urgències (CICU).

REMOT va dirigit a 134 professionals entre personal facultatiu (70) i personal d’infermeria (64) de 7 Punts d’Atenció Continuada de tota la Comunitat Valenciana: Vistabella del Maestrat i Montanejos (en la província de Castelló), Titaguas, Dosaguas i Cortes de Pallars (a València) i Benilloba i Orba (en la província d’Alacant).

Els professionals disposaran de material necessari per a l’atenció i estabilització del pacient en estat crític: Motxilla de Suport Vital Avançat (amb monitor-desfibril·lador, ventilació mecànica i bala d’oxigen, entre d’altres), bomba de perfusió, trepant de canalització intraósea i un kit d’immobilització de pacients (amb tauler espinal, collet cervical, fèrules d’immobilització de membres i lona porta-ferits, entre d’altres). Tot aquest equipament està valorat en 27.000 euros.

Finalment, s’implantarà un procediment específic en CICU amb dotació de ràdio digital i comunicació contínua, de manera que l’actuació davant una emergència serà conjunta entre els professionals d’Atenció Primària i el Servei d’Emergències Sanitàries.

Politraumatismes, ictus i infarts

El curs de formació, amb crèdits reconeguts per l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut (EVES), consisteix en contingut teòric i pràctic sobre el Suport Vital Avançat adult i pediàtric, actuació sobre el pacient politraumatizat, actuació davant les Síndromes Coronàries Agudes (Codi Infart), davant els Ictus (Codi Ictus), emergències amb múltiples víctimes i coordinació sanitària i comunicacions.

Els cursos de formació -que ja han començat a Castelló-, es duran a terme abans de l’estiu i es posaran en pràctica entre setembre i octubre per a millorar l’atenció en totes aquestes zones.