Vistabella del Maestrat reivindica la figura de la Dona Rural amb col·loquis i concerts

133
Cartell oficial amb el programa.
PUBLICITAT

En el marc del Dia Internacional de la Dona Rural, fixat el 15 d’octubre, a Vistabella del Maestrat s’ha organitzat un programa d’activitats per reivindicar i recuperar la importància d’aquesta figura per al desenvolupament de les societats. ‘Música i Dones’ posa en valor el paper de les dones com a músiques i balladores, però també com a gestores de la vida familiar, social i cultural del poble. Àvies, ties, germanes i mares. Una part imprescindible per contextualitzar la història i cultura de Vistabella

Les activitats començaran el dissabte 14 a les 16.30h amb la recepció oficial a l’Antiga Presó, duta a terme per Laura Tena, regidora de Vistabella del Maestrat, acompanyada per Vero Ruiz, diputada a les Corts Valencianes. A continuació es succeiran tres xarrades de tres expertes vingudes del món de la música. Sonia Soro, professora de Musicologia al Conservatori Superior de Música de València, serà la primera ponent en participar durant la vesprada. La seua aportació versarà sobre la música tradicional valenciana i el paper de la dona en ella. A continuació serà Sonia Alegre qui abordarà la temàtica des d’una òptica feminista en la gestió musical; i, per finalitzar, la cantant i investigadora Aina Monferrer parlarà de l’actual sector musical i la influència de les dones en ell. Al finalitzar, les tres expertes protagonitzaran un col·loqui conduït per Tena i Ruiz, presentadores de tot el programa.

El Centre d’Estudis de Penyagolosa prepara per a l’ocasió una exposició fotogràfica amb visió històrica. ‘Les dones de Vistabella del Maestrat. Dones de carrasca’ es podrà observar a partir de les 19h a l’Antiga Presó. Més endavant, el grup Dayan Soul donarà el toc musical en directe al Pati de la Casa de la Llum. Una mostra que donarà pas al concert d’Aina Monferrer Palmer a les 23h al Casal Jove, una de les veus més escoltades de l’actual escenari musical valencià. Abans, en aquest mateix recinte, s’organitza un sopar per al qual cal reservar lloc abans del 10 d’octubre. Al finalitzar el concert de Palmer continuarà la música amb les DJ’s Unicorn Llampaes.

Pel que fa al diumenge, la Rondalla de Vistabella coparà els focus amb un bureo a la Plaça del Dau. Música tradicional de dones i homes de Vistabella del Maestrat, part primordial de la cultura local. L’humorista i cantant Pepa Cases serà qui tancarà el programa ‘Música i Dones’ amb un concert a les Eres de Troia a les 13h. Aquesta proposta està organitzada per l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat en reconeixement de les dones que han fet créixer el municipi durant tots els últims segles. Compta amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana, el Centre d’Estudis de Penyagolosa, l’Aplec de Penyagolosa i el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.